Naslovna Kultura Održan drugi Festival bibliobusa: 10 godina kladovske biblioteke na točkovima

Održan drugi Festival bibliobusa: 10 godina kladovske biblioteke na točkovima

270
0

Zahvaljujući ovdašnjoj Biblioteci “Centar za kulturu” već drugu godinu zaredom na dunavskom keju u Kladovu okupile su se sve četiri srpske biblioteke na točkovima – iz Kruševca, Prijepolja, Aleksinca i grada domaćina, a u radu stručnoj konferenciji i predstavnici pokretnih biblioteka iz celog sveta.

Tako je bilo i na ovogodišnjoj međunarodnoj konferenciji “Pokretne biblioteke na putu do udaljenih korisnika” na kojoj su se okupili bibliotekari iz Srbije, njih 40, a virtuelno i njihove kolege iz Španije, Holandije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije i Bugarske.

Među prisutnima su, osim ove četiri pujujuće biblioteke, bili i bibliotekari iz Beograda, Ljiga, Velikog Gradišta, Bora, Zaječara, Varvarina, Sombora.

“Videli smo izuzetno vredna iskustva naših evropskih i kolega iz svih bivših jugoslovenskih republika, tako da slobodno možemo da kažemo da je ovo bio i prvi virtuelni eks-ju susret bibliotekara. Virtuelno su postavljali pitanja učesnicima u sali i obrnuto i učinili konferenciju još značajnijom i vrednijom. Bio je divan momenat kad se u toku konfernecije javio kolega Vladimir Vranješević iz Vinkovaca, direktno iz bibliobusa na srpskoj granici u Tovarniku omogućio nam da vidimo i decu koja su koristila upravo u tom trenutku usluge bibliobusa”, kaže Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke “Centar za kulturu” koja već 10 godina svojim bibliobusom obilazi 12 kladovskih sela za oko 500 čitalaca.

Zbog pandemije virusa korona izostalo je učešće dece ali je za njih organizovan susret  sa dečijim piscem Mirkom Markovićem na temu „Čitanje u Kovid boci”, kao i literarni i likovnih konkurs “Moj bibliobus” uz bogat nagradni knjižni fond.

Cilj Festivala bibliobusa je da se široj javnosti predstave prednosti organizacije pokretnih biblioteka koje stižu do udaljenih korisnika na određenoj teritoriji, kao i da se istakne važnost i opravdanost njihovog postojanja i podstakne razvoj postojećih, ali i budućih bibliobusa.

“Poslali smo javnosti poruku da su pokretne biblioteke na putu do udaljenih korisnika veoma angažovane i da se upravo u vreme pandemije to vidi i opravdava njihovo postojanje. Poslali smo poruku i da smo deo velike porodice putujućih bibliotkera Evrope i da je inicijativa krenula iz Kladova i zato su nam svi učesnici stručnog skupa predložili da ponovo budemo domaćini i naredne godine”, dodaje Žaklina Nikolić.

Ovogodišnja konferencija održana je uz sve mere zaštite zbog aktuelne epidemiološke situacije i protekla je u znaku podrške Nuno Markalu, bibliotekaru iz Portugalije koji je u saobraćajnoj nesreći izgubio suprugu i čiji se jednogodišnji sin bori za život.

Povodom decenije postojanja kladovskog bibliobusa, koji je u ovu podunavsku opštinu stigao 2010. kao donacija departmana Vandeje u znak prijateljstva koje povezuje Kladovo i Vandeju, Francuski kulturni institut je darivao ovdašnjoj biblioteci 100 knjiga na srpskom i francuskom jeziku.

Fotografije: Biublioteka „Centar za kulturu“, Kladovo