Naslovna Politika Održan deseti protest #1od5miliona: Cveće za lokalnu samoupravu

Održan deseti protest #1od5miliona: Cveće za lokalnu samoupravu

910
0

Deseti narodni protest “Jedan od pet miliona” okupio je ispred Spomenika Đorđu Stanojeviću sedamdesetak građana.

Jubilarni skup protekao je u znaku odjeka beogradskog protesta „Svi kao jedan – Jedan od pet miliona“ i najava pred veliki miting naprednjaka 19. aprila u Beogradu.

Ljiljana Rajić, moderator protestnih okupljanja zahvalila se prisutnima što iz nedelje u nedelju i dalje dolaze da u centru Negotina izraze svoje nezadovoljstvo.

„Hvala vam na vašoj izdržljivosti, hvala vam što ste prepoznali one vrednosti koje imate u sebi, a koje ste morali da skrivate iz ovih ili onih razloga. Hvala vam što ste istrajali u svemu ovome. Hvala vam što ste prestali da se plašite, što ste iskazali svoju želju da imate bolju budućnost za sebe i svoju decu. Hvala vam što se bore za osnovne ljudske vrednosti, poštenje, iskrenost, pravdu, demokratiju, hvala i na toj slobodi što ste ovde svakog četvrtka osvajali zajedno sa nama. Neka je i mala, ali je naša i izuzetna“, istakla je Rajićeva i osvrnula se na narodni protest u Beogradu 13. aprila koji je okupio, pre svih, veliki broj mladih.

Za razliku od tog skupa, na koji su „dobrovoljno došli svi koji su to želeli“ za sutrašnji najmasovniji miting u kampanji „Budućnost Srbije“, za koji vlast najavljuje učešće oko 130.000 ljudi, organizatori protesta u Negotinu rekli su da je sve, samo ne dobrovoljni, jer vlast „ucenjuje ljude da dođu u Beograd“.

„Oni kažu da je odlazak na skup dobrovoljan, da neće biti organizovanog prevoza, da nijedan radnik iz nijedne firme neće biti prinuđen da ode na taj skup, međutim ja sam došao do drugih informacija. Recimo radnici „Đerdapa“ i „Đerdap usluga“ sutra rade do 11, a nakon toga će svi biti prevezeni do sedišta interesne grupe, ili kako oni sebe zovu, Srpske napredne stranke, da zajedno odu na taj skup sramote. Radnici Šumske uprave, opštine, Javnog komunalnog preduzeća prave spisak onih koji će otići, a primorani su da ispune neku kvotu. Kakvu kvotu, kad je odlazak dobrovoljan“, rekao je Slavoljub Živković, organizator protesta „Jedan od pet miliona“ u Negotinu.

On je podsetio i na nove zahteve, koje je subotnji miting opozicije iznedrio, a koji se odnose na formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Vladimir Živković, organizator protesta, uputio je pozdrav opštinskom rukovodstvu zahvalivši im se „što su u subotu, dok je većina slobodnih građana bila u Beogradu, čuvali opštinu“.

Kolona okupljenih uputila se uz zvuke pištaljki do fontane i do spomenika Hajduk Veljku, uz kratko zadržavanje ispred zgrade opštine, gde je Vladimir Živković ostavio buket cveća, rekavši da narodni protesti nisu huliganski, kakvim vlast želi da ih prikaže, već miroljubivi.

Novi protest zakazan je za četvrtak 25. april u 20 časova.