Naslovna Politika Održan četvrti protest #1od5miliona u Negotinu

Održan četvrti protest #1od5miliona u Negotinu

1002
0

Četvrti protest “Jedan od pet miliona” protiv aktuelne vlasti okupio je ovog četvrtka u Negotinu oko 150 građana.

Na skupu na platou ispred Spomenika Đorđu Stanojeviću govorili su dr Čedomir Čupić, profesor Fakulteta političkih nauka, šef Departmana za novinarstvo i komunikologiju i dr Zoran Ivošević,  bivši sudija Vrhovnog suda i glavni i odgovorni urednik časopisa „Izbor sudske prakse“ i „Pravni zapisi“.

“Aleksandar Vučić je vladavinu prava pretvorio u ličnu samovolju, a podelu vlasti u sopstvenu vlast. Stavio je sebe iznad zakona i još gore, poistovetio je svoju samovolju sa zakonom”, rekao je Čedomir Čupić prisutnima.

On je pozvao i zaposlene u zdravstvu, pravosuđu i prosveti da se pridruže protestima, da podrže građane i “odupru se velikom poniženju kojem ih povrgava ova vlast”.

“Strašno je u kakvom su položaju lekari i drugo zdravstveno osoblje, učitelji, nastavnici i profesori, policajci, tužioci i sudije. U kakvom su poniženju svi čija je misija da telesno, duševno i duhovno razvijaju mlade generacije i pripreme budućnost bolju od sadašnjosti, da stvore pravosudni sistem koji će garantovati prava, slobode i pravdu. Zato se sada ne sme ćutati i strašiti”, rekao je Čupić i pozvao građane da budu uporni u zahtevu da predsednik Srbije podnese ostavku.

Dr Zoran Ivošević, sudija u penziji tumačio je pravnu stranu vladavine predsednika Srbije navodeći da je politička stranka udruženje građana, te kao takva ima privatnopravni karakter, te da je Aleksandar Vučić kao predsednik Srbije “obavlja javnu funkciju u sukobu sa njegovim privatnim interesima”.

“On te interese zadovoljava kad nalaže ili pristaje da se njegovo ime nađe na listama za odbornike ili poslanike, da se službena vozila nosioca javnih funkcija stave u funkciju interesa njegove političke stranke, da se državni, pokrajinski ili lokalni resursi na bilo koji drugi način koriste van okvira njihove službene namene. U takvom sukobu interesa je i njegov angažman u kampanji “Budućnost Srbije”, jer i u njoj javnu funkciju i državne resurse koristi u interesu stranke na čijem je čelu”, istakao je Ivošević.

Skup je završen obraćanjem Strahinje Ćirića, predsednika Sindikata “Nezavisnost” Doma kulture “Stevan Mokranjac” od koga su se, nakon protestne šetnje, javno na FB stranici “1 od 5 miliona Negotin” ogradili organizatori negotinskih protesta.