Naslovna Društvo Održan 28. Sabor dijaspore u Ljubičevcu: Milica Vojvodanović iz Jasenice proglašena za...

Održan 28. Sabor dijaspore u Ljubičevcu: Milica Vojvodanović iz Jasenice proglašena za Krajinsku lepoticu

1409
0

Ovogodišnji 28. po redu Sabor dijaspore u Ljubičevcu kod Kladova, u organizaciji Mesne zajednice Ljubičevac, Mesne organizacije invalida rada i penzionera iz Ljubičevca i Kluba „Timok 98“ iz Hileroda ispunio je očekivanja organizatora.

Milica Vojvodanović, Krajinska lepotica 28. Sabora dijaspore u Ljubičevcu

Više od 250 učesnika iz Bugarske, Rumunije, ali i iz Donjeg Milanovca, Negotina, Novog Sipa, Topolnice, Jasenice i Crnajke predstavilo je posetiocima najlepše narodne igre i pesme iz svog kraja, a Saboru je prisustvovalo preko 1.000 posetilaca iz cele Timočke Krajine, kao i gastarbajtera iz Danske, Austrije, Nemačke i drugih evropskih država.

Etno grupa „Gergina“ i Jovica Miljković

U višesatnom programu na centralnoj bini učestvovali su Etno grupa „Gergina“ iz Negotina,  članovi kulturno-umetničkih društava iz opštine Majdanpek, KUD „Deli Jovan“ iz Crnajke, KUD „Amater“ iz Topolnice i KUD „Lepenski vir“ iz Donjeg Milanovca.

KUD „Živorad Petrović Dudić“ iz Jasenice

Opštinu Negotin su, pored „Gergine“, predstavljali članovi KUD „Živorad Petrović Dudić“ iz Jasenice, a Kladovo KUD „Sipski vez“ iz Novog Sipa.

Učestvovali su i rumunski amsambli „Dunav“ iz Svinjice i Vokalno foklorna grupa „Oltenasi si Oltencute” iz Turn Severina, kao i bugarska Plesna grupa “Iskra” iz Major Uzunova kod Vidina i KUD “Radost 1929” iz Tarnjana.

„Vi ste čuvari tradicije. 28 godina radite u Ljubičevcu nešto treba. Tradiciju moramo da čuvamo zajedno, kako vi ovde u Ljubičevcu, tako i u svim mesnim zajednicama, ali i mi u lokalnoj samoupravi i ja kao predsednik opštine. Ono što nas kao opštinu izdvaja je to da jedini u Srbiji nosimo status Biser Dunava. Znam da, možda malo smetaju ovi semafori od Kladova do Brze Palanke, ali to je investicija od 1,6 milijardi dinara, zahvaljujući kojoj ćete sledeće godine u zavičaj dolaziti boljim putem“, rekao je otvarajući ovu manifestaciju Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo.

Ljubičevac koji već 10 godina nosi i epitet evropskog jer čak 90 odsto meštana živi i radi u inostranstvu ovom manifestacijom nastoji da prikaže najlepše iz Srbije, ali i Rumunije i Bugarske.

“Time pokazujemo da kultura ne poznaje granice, ali i da, iako govorimo različitim jezicima, isto volimo svoje korene i isti vazduh dišemo. Verujem da ćemo zajedno uspeti da našim potomcima pokažemo da imaju gde da se vrate, a onima koji odluče da investiraju u naš kraj, da se uvere u isplativost investiranja i poslovanja. Kao domaćini, sa svoje strane nudimo dobru saradnju sa svim ozbiljnim investitorima, kompletnu logistiku naših opštinskih službi, pomoć u prevazilaženju administrativnih problema. Tu smo i da naša iskustva iz dijaspore prenesemo matici, da zajedno rešavamo problem po problem, sa ciljem da naš evropski Ljubičevac i naša naša opština Kladovo budu ekonomski još bolji, kako bi zajedničkim snagama obezbedili kvalitetnije uslove za život svih nas”, kaže Ljubomir Gušatović, predsednik Saveta MZ Ljubičevac, predsednik srpsko-danskog udruženja „Timok 98“ u Hilerodu i idejni tvorac ovog Sabora.

Krajinske lepotice i prve dame Krajine

Već po tradiciji organizovan je i izbor lepotica i dama, a obe kategorije okupile su 22 takmičarke.  U kategoriji krajinskih dama, od 36 do 65 godina starosti, titulu najlepše dame Krajine ponela je  Đerdana Đorđević iz Donjeg Milanovca. Prva pratilja je Tamara Caranović iz Topolnice, a druga Valentina Antonova iz Major Uzunova u Bugarskoj.

Za krajinsku lepoticu izabrana je Milica Vojvodanović iz KUD „Živojin Petrović Dudić“ iz Jasenice. Prva pratilja je Marina Jonović iz Brze Palanke, a druga Aleksandra Nikolić iz Crnajke.

Mis šarma je Milena Zlatić iz Crnajke, mis frizure Tamara Duranović iz Novog Sipa, a titulu najlepše članice folklornih ansambala učesnika ovogodišnjeg Sabora, ponela je Kristina Petrović, iz KUD “Lepenski vir” u Donjem Milanovcu.

„Naše kulturno umetničko društvo ovde rado gostuje i ova nam manifestacija spada u omiljene, a sada sa nje nosimo i neke lepe nagrade. Meni lično ova nagrada puno znači. I prošle sam godine bila u najužem izboru. Znam svoje prioritete. Studije i škola na prvom mestu, a posle toga lepota“, kaže Milica Vojvodanović, ovogodišnja Krajinska lepotica.

Vokalno foklorna grupa „Oltenasi si Oltencute” iz Turn Severina

Stručni žiri sa Denisom Pavličićem iz negotinske Agencije „Denzor“ na čelu titulu najboljeg foklora dodelio je Ansamblu „Dunav“ iz Svinjice u Rumuniji.

KUD „Živorad Petrović Dudić“ proglašen je za ansambl sa najlepšom nošnjom, a Vokalno foklornoj grupi „Oltenasi si Oltencute” iz Turn Severina pripala je specijalna nagrada za izvođenje izvornih pesama.

“Ovaj Sabor dijaspore je spontan, jedinstven, u našem kraju takve manifestacije nema. Veliki je broj posetilaca, mnogo sadržaja koji drže pažnju. Interesantno mi je i to što je publika svaki nastup koji je bio baš dobar nagradila aplauzom. Ima takmičenja folklora i u drugim sredinama, ali ovde učestvuju i folklori, i pevači, svirači, plesne grupe, ali ono što ovaj Sabor najviše izdvaja od drugih je izbor krajinske lepotice i izbor najlepših dama od 35 godina i naviše, kao i veliki broj sponzora koji prate ovu manifestaciju”, kaže Denis Pavličić iz Agencije “Denzor” u Negotinu.

Jela Marjanović, najbolji vokalni solista Sabora dijaspore u Ljubičevcu

Marija Korova iz Tarnjana u Bugarskoj najbolji je instrumentalista, a Jelica Marjanović iz Bora, koja je nastupala za KUD “Amater” iz Topolnice najbolji vokalni solista.

Žiri je dodelio i nagradu za najbolje igračke parove, pa su tako titilu najboljeg starijeg para poneli Ljubiša Brandušić i njegova supruga, a mlađeg Lazar Marković i Lana Caranović, KUD “Amater” iz Topolnice.

Lazar Marković i Lana Caranović, najbolji mladi folklorni par

Uz bogat program, koji se odvijao na centralnoj bini, uz efektnu završnicu i nastup Jelene Gerbec i Kristine Nine Jovanović, Grandovih zvezda, posetiocima je ponuđen i svojevrstan sabor zanatstva kroz prodaju suvenira, tradicionalnih instrumenata, predmeta od drveta, nakita, ali i mekika, voća, vina i domaćih rakija.