Naslovna Kultura Održan 11. „Kazan Kult“

Održan 11. „Kazan Kult“

256
0

U Tvrđavu Fetislam u Kladovu ovog vikenda je održana 11. međunarodna konferencija „Kazan Kult“ posvećena zaštiti nematerijalne kulturne baštine. Među učesnicima i poslenici kulture iz našeg kraja.

Žaklina Nikolić, direktor Biblioteke „Centar za kulturu“, Kladovo

Ovogodišnji “Kazan Kult” u organizaciji Biblioteke “Centar za kulturu” u Kladovu bio je posvećen ulozi nematerijalnog kulturnog nasleđa u integrativnoj zaštiti kulturnog nasleđa na primeru srednjevekovne tvrđave Fetislam – Đerdap UNESKO Geopark, a okupio je brojne stručnjake, istoričare, muzeografe, istoričare umetnosti, muzejske i bibliotečke savetnike, poslenike kulture i turizma iz Srbije i Rumunije.

“Našim programima nastojimo da podstaknemo lokalnu zajednicu da prepozna aspekte nematerijalnog kulturnog nasleđa i uključi se u njihovu zaštitu i korišćenju i promociji jer „Kazan Kult“  i čini sagledavanje potencijala koje nasleđe ima za lokalnu sredinu. To se, pre svega, ogleda kroz očuvanje i promovisanje nematerijalnog i kulturnog nasleđa, kroz prizmu menadžmenta u kulturi, u zemlji i inostranstvu, njegovog potencijala za revitalizacije ili kreiranje imidža lokalnih sredina i mogućnostima da doprinese kulturnom, ekonomskom i društvenom napretku lokalne zajednice i bolje međunarodne vidljivosti”, kaže Žaklina Nikolić, direktorka kladovske Biblioteke.

Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine, Negotin

Na ovoj međunarodnoj konferenciji učestvovali su i stručnjaci iz istočne Srbije koji se bave istraživanjem i zaštitom kulturnog nasleđa i kreativnim industrijama: Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajina Negotin govorio je o muzejima i bibliotekama u promociji kulturnog turizma i nematerijalnog kulturnog nasleđa, dr Violeta Stojmenović, bibliotekarka savetnica iz Narodne biblioteke Bor o nasleđu između praksi i artefakata na primeru programa borske biblioteke, Suzana Antić, muzejski savetnik Narodnog muzeja Zaječar o Feliks Romuliani kao modelu očuvanja kulturnog i nematerijalnog nasleđa.

O ovom antičkom lokalitetu kao primeru održivosti nematerijalnog kulturnog nasleđa u sklopu integrativne zaštite i promocije svetske baštine govorio je i Bora Dimitrijević, predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe.

Jelena Bujdić Krečković, predstavnik Geoparka Đerdap prezentovala je nematerijalno nasleđe ovog kraja gastronomiju, mitove, legende i običaje kao turistički potencijal Nacionalnog i Đerdap Unesko geoparka,  Vladimir Nojković, direktor Turističkog prostora Lepenski Vir govorio je o radu ovog lokaliteta, Nevenka Boldorac, pomoćnik predsednika opštine Kladovo o revitalizaciji srednjovekovne tvrđave Fetislam u Kladovu.

Nebojša Bradić, pred. „Dunavfesta“; Foto: Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo

U okviru pratećih programa Nebojša Bradić, reditelj i predsednik „Dunavfesta“, koje je, zajedno sa Bibliotekom „Centar za kulturu“ u Kladovu i Centrom za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju, jedan od osnivača „Kazan kulta“ predstavio je na ovogodišnjoj konferenciji projekat letnjeg festivala kulture „Kapija Dunava“ u tvrđavi Fetislam,  demonstrirajući model “uzbudljivih gradova” kao način usmeravanja kreativne mikropolitike ka uobličavanju privlačne slike grada i turističkog mesta.

“Ovaj festival stavlja akcenat na raznovrsnu i inovativnu kulturnu ponudu koja treba da doprinese afirmaciji kvalitetnih kulturnih sadržaja s jedne strane i afirmaciji kulturnog turizma, s druge strane. Obnovljena i revitalizovana tvrđava Fetislam i opština Kladovo sa svim svojim potencijalima mogu da omoguće jedinstveni doživljaj koji uključuje kulturno nasleđe i prirodno okruženje Dunava”, rekao je Bradić.

Milena Dragićević Šešić, profesorka emerita i član Nacionalne komisije UNESKO govorila je o kreativnim mikropolitikama, kulturnom nasleđu u funkciji kulturnog turizma, a Smilja Marjanović Dušanović, Aleksandar Savić i Zoran Hamović predstavili su knjige „Oksfordska istorija hrišćanstva“ i „Oksfordska istorija islama“ Izdavačke kuće „Klio“.

Na platou Malog grada Fetislama, čija je ulazna kapija, uz  Varoš kapiju i prateće lagume, kao i Letnja pozornica rekonstruisana i zvanično predstavljena javnosti krajem ovog aprila priređen je i koncert na kojem su se delima Mocarta, Betovena, Baha i Borna predstavili naš poznati flautista Ljubiša Jovanović i Beogradski gudački kvartet, koga čine Nevenka Tatić i Vladimir Vasiljević, violine, Ivana Gladović Erčić, viola i Dušan Stojanović, violončelo.