Naslovna Društvo Odlukom Vlade Srbije i opštine dobijaju komunalnu miliciju

Odlukom Vlade Srbije i opštine dobijaju komunalnu miliciju

794
0

Usvajanjem Zakona o komunalnoj miliciji na sednici Skupštine Srbije, obrazovanje komunalne milicije omogućeno i u opštinama. Rad službe finansiraće lokalne samouprave.

Poslanici su nedavno na sednici Skupštine Srbije izglasali Zakon o komunalnoj miliciji koji će početi da se primenjuje i u opštinama.

Iako je najavljeno da će zakon ograničiti ovlašćenja komunalnih milicajaca, njime je će ipak biti povećane ingerencije ove službe.

Tako će službenicima biti dozvoljeno video i audio snimanje, korišćenje sredstava za vezivanje, palice i biber sprej, a koji mogu da koriste u odbrani ili radi sprečavanje bekstva.

Zaposleni u ovoj službi posao mogu da obavljaju uniformisani, ali po pisanom nalogu načelnika to mogu da rade i u civilu.

Pomagaće gradskim i opštinskim službama pri isključenju struje, vode.  Zakon o komunalnoj miliciji omogićiće opštinama da u saradnji sa policijom preuzmu i realizuju sopstveni deo odgovornosti za komunalni red u opštini i za bezbedno i uređeno životno okruženje građana.

Rad komunalnih milicajaca biće finasiran iz opštinske kase.