Naslovna Politika Odluke 22. sednice SO Negotin: Komunalne takse, naknade za ekologiju, plan detaljne...

Odluke 22. sednice SO Negotin: Komunalne takse, naknade za ekologiju, plan detaljne regulacije „Kusjak – Đerdap dva“…

718
0

Odbornici Skupštine opštine Negotin usvojili su na 22. sednici odluku o lokalnim komunalnim taksama,  ali i kriterijume za određivanje aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu i druge odluke iz domena svog rada.

Odbornici lokalnog parlamenta na poslednjem ovogodišnjem zasedanju usvojili su, dopunom dnevnog reda, odluku o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu prema stepenu negativnog uticaja na nju, a koji nastaju obavljanjem aktivnosti.

Ovom odlukom propisane su i naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine za pravna lica i preduzenike čija aktivnost u okviru delatnosti ima veliki negativni uticaj. Tako naknada za velika pravna lica iznosi dva miliona dinara, za srednja pola miliona, za mala pravna lica 200.000, a za mikro pravna lica i preduzetnike 20.000 dinara godišnje.

Za one čija aktivnost u okviru delatnosti ima srednji negativni uticaj propisane naknade iznose od 10.000 dinara za mikro pravna lica i preduzetnike do milion dinara za velika pravna lica, dok oni čija delatnost ima mali negativni uticaj na životnu sredinu plaćaju od 5.000 do 500.000 dinara takozvanu eko taksu.

Ekološku taksu od 1. januara međutim neće plaćati građani budući da je nedavno Vlada Srbije izmenila uredbu i taj član – izbrisala.

Negotinski odbornici, a sednici je prisustvovalo njih 28 od 45, većinom glasova i bez diskusije usvojili su i odluku o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji opštine, koaj se odnosi na isticanje firme na poslovnom prostoru, držanje motornih, drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina i za držanje sredstava za igru.

Usvojena je i odluka o izradi plana detaljne regulisacije za izgradnju objekata na Graničnom prelazu “Kusjak-Đerdap dva”, dokument neophodan za stvaranje planskog uslova za izgradnju drumskog graničnog prelaza za međunarodni putnički i teretni saobraćaj na državnom putu drugog A prioriteta br.168.

Iako je još 1987. u Dušanovcu sprovedena komasacija, formirana je i komisija za rešavanje spornih pitanja komasacije upravo zato što se u praksi lokalne samouprave pojavljuju zahtevi za rešavanje nekih od predmeta vezanih za komasaciju poljoprivrednog zemljišta na tom području.

Odbornici su doneli i rešenje o imenovanju Opštinskog saveta roditelja koga čine 16 članova i 16 zamenika člana, predstavnika saveta roditelja vrtića, osnovnih i srednjih škola u opštini Negotin.

Ni ovoj sednici nisu prisustvovali odbornici Demokratske stranke koji ne učestvuju u radu skupštine i opštinskih komisija od februara.