Naslovna Društvo Odlično posećena „Krajinska berba“ na Rogljevačkim pivnicama

Odlično posećena „Krajinska berba“ na Rogljevačkim pivnicama

862
0

Rogljevčani su i ove jeseni, onako kako običaji i tradicija nalažu, svečarski otvorili sezonu berbe grožđa u svojim vinogradima, manifestacijom “Krajinska berba” na Rogljevačkim pivnicama.

Foto: Mirko Pejčić

Obučeni u narodne nošnje sa korpama, gajbicama i tradicionalnim posuđem, Rogljevčani i njihovi gosti, obrali su u vinogradima prve zrele grozdove koji će nakon obrade, po domaćim recepturama meštana, dati dobra i kvalitetna vina, po kojima je ovaj deo Srbije nadaleko poznat.

„Cilj nam je da pokažemo u prvom redu našu bogatu kulturno istorijsku prošlost, da ukažemo na činjenicu da se grožđe i vinova loza ovde gaje od vajkada, da posetiocima prikažemo kako se nekad bralo grožđe, kako su ga devojke u bačvama bosim nogama muljale, kako se prerađivalo i kako su se pravila vina. Dosta od te tradicije živi i danas jer se vina u Rogljevu prave na način kako su to naši stari radili, tradicionalnom obradom, sada uz savremenu tehnologiju, pa kvalitet ne izostaje“, kaže Barbara Radosavljević iz Udruženja za negovanje etno nasleđa i razvoj ruralnog turizma “Rogljevačke pivnice”.

KUD „Voja Čurić“ iz Kobišnice; Foto: Mirko Pejčić

Baš zato su posetiocima na raspolaganju bile sve pivnice u kojima su mogli da se uvere u kvalitet ovdašnjih vina, a organizator se potrudio i da ih animira kroz bazar poljoprivrednih proizvoda i starih zanata. Za sve one koji su želeli da iz Negotina dođu na ovu manifestaciju organizovan je i besplatan prevoz.

„Nalazimo se na tlu kojim se retko ko može pohvaliti, tlu Bogom danom za uzgoj vinove loze, proizvodnju vina i razvoj turizma. Ovo su kvaliteti koji nas odvajaju od drugih krajeva zemlje a koje moramo unaprediti. “Кrajinska berba”  je veoma važan posao u negotinskom kraju i svima koji se njime bave želim da sve protekne kako treba”, rekao je otvarajući ovu manifestaciju Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Tradicionalno muljanje grožđa; Foto: Damir Kožiković Dacky Photography

U programu koje Udruženje “Rogljevačke pivnice” organizuje u saradnji sa Mesnom zajednicom Rogljevo i Turističkom organizacijom opštine Negotin nastupili su, ovom prilikom, članovi Kulturno umetničkog društva “Voja Čurić” iz Kobišnice, KUD iz Delejne u bugarskoj opštini Bregovo, ali i Lazar Savić, gajdaš iz Svrljiga, Marija Stanojević, studentkinja druge godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Nišu na odseku solo pevanja, zdravičar Dragoslav Stanisavljević Persinac iz Čubre, Orkestar “Zora” Mileta Kostandinovića Cabe i Duvački orkestar “Vranjski biseri” iz Vranjske banje.

Foto: Damir Kožiković, Dacky Photography

Birala se i najlepša beračica grožđa. Ove godine za tu titulu nadmetala se čak 31 devojka od 10 do 32 godine starosti, ali je žiri odlučio da lentu pobednice uruči Teodori Stojanović iz Negotina. Prva pratilja je Negotinka Jelena Pantović, a druga Zaječarka Marija Čokojević.

Žiri je odlučio da nagradi i najmlađu učesnicu, desetogodišnju Sofiju Žikić iz Rogljeva, kao i da titulu najšarmantnije beračice dodeli Jovani Milić, a najvrednije Snežani Butarević iz Bukovča