Naslovna Kultura Događaji Od Rajačkih pivnica, preko Jadrana do Hilandara: 1. decembra u Negotinu program...

Od Rajačkih pivnica, preko Jadrana do Hilandara: 1. decembra u Negotinu program posvećen Milutinu Dediću

567
0

Predstavljanjem edicije “Zapisom protiv zaborava“ koju čine izdanja: „Osmeh vinskog duha“, „Prkos vetru i vremenu“ i „Svetlost u tami vekova“ u Negotinu će biti priređeno veče sećanja na umetničko stvaralaštvo Milutina Dedića, akademskog slikara, novinara, istoričara umetnosti i putopisca.

Milutin Dedić, Rogljevačke i Rajačke pivnice; detalj iz knjige „Osmeh vinskog duha“

Milutin Dedić preminuo je marta ove godine, a iza sebe je ostavio 40 ukoričenih knjiga sa dnevničkim i drugim zapisima, portretima, crtežima.

U Negotinu, koji je rado posećivao, u okviru najavljene večeri, biće predstavljena i knjiga “Osmeh vinskog duha” posvećena upravo Negotinskoj krajini i Rajačkim pivnicama kroz koju se, uz zapise i ilustracije Milutina Dedića, otkriva simbolika povezanosti vina i kamena.

“Prkos vetru i vremenu” donosi refleksije i doživljaje sa plovidbe školskim brodom “Jadran” 2002. i 2003. godine na kojoj je Dedić bio brodski slikar i hroničar, dok je knjiga “Svetlost u tami vekova” posvećena 800. godišnjici  samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. U njoj autor predstavlja srpske manastire i crkve, njihovu arhitekturu i likovnu estetiku a posebnu pažnju zauzimaju manastiri Hilandar i Studenica.

Promociju izdanja organizuje Narodna biblioteka “Dositej Novaković” u saradnji sa Domom kulture “Stevan Mokranjac” i izdavačkom kućom “4SE” u sredu 1. decembra na dečijem odeljenju biblioteke od 18 sati.

Specijalni gost večeri biće književnik Vitomir Teofilović.