Naslovna Društvo COVID-19 Od ponedeljka u opštini Negotin otvoreni restorani, kafići, poslastičarnice…

Od ponedeljka u opštini Negotin otvoreni restorani, kafići, poslastičarnice…

2613
0

Odlukom Štaba za vanredne situacije u opštini Negotin od ponedeljka 4. maja počinju sa radom ugostiteljski objekti, restorani, kafići, klubovi, poslastičarnice uz poštovanje niza rigoroznih mera.

Foto: nikolicprevoz.rs

Ugostiteljski objekti su spremni za nastavak rada koji im je, zbog aktuelne epidemiološke situacije, do sada bio onemogućen. U celoj Srbiji pa i u opštini Negotin od 4. maja restorani, kafići, klubovi, poslastičarnice i ostali ugostiteljski objekti konačno počinju da rade. Radno vreme je od 7 do 17 časova, s tim što se isporuka do potrošača obavlja do 20 časova uz saglasnost MUP-a i sa spiskom zaposlenih za čijim radom postoji potreba u vreme zabrane kretanja.

Nova pravila će im, čini se, dok se ne uhodaju, otežavati posao, sudeći po merama zaštite koje će morati da ispoštuju i kontrole njihove primene.

Osim podnih dezobarijera, ugostitelji će morati da imaju i dozere sa dezinfekcionim sredstvima, da koriste jednokratne papirne menije, jednokratne ubruse za ruke u toaletima ili aparat za sušenje ruku,  radnici će morati da imaju maske, radne uniforme i po potrebi rukavice, a oni koji direktno komuniciraju ili uslužuju goste poželjno je da imaju i vizir.

I gosti će morati da nose maske, osim kad su za stolom. Pojačane mere dezinfekcije se podrazumevaju, a raspored stolova u zatvorenom prostoru i u baštama mora da se organizuje tako da  razmak između gostiju koji sede za istim ili susednim stolovima, ne bude manji od propisane socijalne distance od dva metra.

Ukoliko to nije moguće predviđa se korišćenje fizičkih barijera koje će deliti prostor između stolova.

Bez obzira na rizogozne mere većina ugostiteljskih objekata spremna je za nastavak rada. Kako saznajemo u restoranu “Nikolić prevoza” pauza u radu iskorišćena je da se u kuhinji i restoranu revitalizuje rashladni i sistem ventilacije.

“Sve se detaljno i svakodnevno dezinfikuje. Spremne su dezobarijere, svuda će biti dozeri sa dezinfekcionim sredstvima, sve stolice su dubinski oprane i dezinfikovane. Restoran je spreman za prve goste, kao i naši smeštajni kapaciteti, a od ponedeljka počinje sa radom i naša agencija”, kaže Krsta Stanković, izvršni direktor “Nikolić prevoza”.

I kod dostave hrane zaposleni je dužan da nosi masku, rukavice, a poželjan je i vizir, da drži distancu od klijenta, da se pridržava mera zaštite.

“Sva vozila koje koristimo za dostavu, ali i svi naši autobusi se redovno dezinfikuju. Sedišta su takođe dubinski oprana i dezinfikovana. Za dostavom iz našeg restorana vlada veliko interesovanje, pa razmišljamo da ovu uslugu zadržimo. Dostava je na nivou grada besplatna, a za sela do 10 kilometara je 200 dinara”, dodaje Krsta Stanković, izvršni direktor “Nikolić prevoza”.