Naslovna Društvo Od početka februara 65 požara: Zagađenje vazduha zabrinjava Negotince

Od početka februara 65 požara: Zagađenje vazduha zabrinjava Negotince

869
0

U opštini Negotin od 1. februara do danas evidentirano je 65 požara. Negotinski vatrogasci su svakodnevno na terenu. Uz požare na oranicama rade i na sanaciji zgarišta na gradskoj deponiji, koja poslednjih dana intenzivno “izdimljava”.

Na gradskoj deponiji još uvek se širi dim sa nekoliko mesta u delu smetlišta sa komunalnim otpadom. Od trenutka kada je zaustavljeno širenje otvorenog plamena, deponija, na kojoj je požar izbio kasno popodne 5. februara, svakodnevno „izdimljava“. U delu deponije i dalje gori otpad u dubini od nekoliko metara.

Poslednjih dana intenzivno su ova mesta zatrpavana zemljom, a u više navrata su intervenisali i pripadnici Vatrogasno spasilačkog odeljenja Negotin. Očigledno, bez uspeha. Danima se, širom grada, najintenzivnije tokom prepodneva i večeri, a povremeno i tokom celog dana, oseća neprijatan miris koji je prilično zabrinuo građane, koji sve glasnije negoduju jer je i vazduh danima unazad zagađen.

O kojim je tačno koncentracijama zagađenja reč u ovom trenutku ne može da se kaže jer Negotin spada u one sredine u kojima nije uspostavljen svakodnevni monitoring kontrole vazduha.

Lokalna samouprava, po ugovoru sa Zavodom za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru vrši delimičan monitoring, u određenom periodu tokom leta i zime, uzorkujući koncentracije  suspendovanih PM 10 čestica u vazduhu, sumpor-dioksida, čađi, azot – dioksida, taložnih materija iz vazduha.

Rezultati ispitivanja, međutim, pokazali su da su ispitani uzorci usaglašeni sa propisanim vrednostima, osim neznatnih odstupanja, i  ne beleže prekomerna zagađenja, što se može videti i u poslednjem dostupnom izveštaju na opštinskom sajtu.

Na sednici Štaba za vanredne situacije 9. februara naložen je vanredni monitoring stanja zagađenosti i emisije gasova na deponiji, ali i u Negotinu, ali nema informacija da li su merenja i obavljena.

Samostalni uređaji, a u Negotinu postoji samo jedan Klimerkov, pokazuje danima ljubičasti nivo zagađenja, odnosno da je vazduh jako zagađen.

Nema ni zvaničnih preporuka po pitanju zaštite zdravlja stanovništva pa hronični bolesnici i građani sami sebi ograničavaju boravak na otvorenom u vreme kada je dim najintenzivniji.

Osim deponije, stanovništvo ugrožavaju sve češći požari na otvorenom u samom gradu i gotovo svim selima Negotinske krajine. Samo su juče vatrogasci bili angažovani na požaru koji je izbio u ataru Mihajlovca, a koji se zbog vetra proširio na veću površinu. Gašeni su i požari u Čubri i Veljkovu.

Svakodnevno, širom opštine, gori i po nekoliko požara, uglavnom na površinama pod biljnim ostacima i niskim rastinjem, kojima, umesto uzoravanja i klasične obrade zemljišta, pribegavaju ovdašnji ratari i pored višegodišnjih apela stručnjaka da to ne čine. Samo je u prvih 19 dana februara intervenisano na 65 lokacija.