Naslovna Društvo Od januara u penziju pod novim uslovima

Od januara u penziju pod novim uslovima

1336
0

Početak kalendarske godine donosi novine koje se odnose na penzionisanje žena. Uslovi za odlazak u penziju rigorozniji.

Nastupajuća godina doneće novine koje se odnose na odlazak žena u penziju, pa će tako svi zahtevi koji budu podneti do kraja 31. decembra ove godine podleći novim i rigoroznijim uslovima. Muškarce, koji u penziju odlaze redovnim putem, ne očekuju novine ali promena ima za one koji bi do ovog statusa prevremenim penzionisanjem.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je još 2014. godine i po njemu naredne godine u starosnu penziju će moći da odu žene sa 63 godine i četiri meseca života. Neophodan broj godina radnog staža je ostao nepromenjen i iznosi minimum 15 godina. Muškarci, pak, u starosnu penziju od naredne godine idu po starom sa 65 godina života i minimum 15 godina radnog staža.

Novina, od naredne godine, je pomeranje granice za prevremeni odlazak u penziju za žene i muškarce. Tako će ovo pravo moći da ostvare muškarci sa 40 godina staža i najmanje 59 godina i šest meseci života. Kada su žene u pitanju one će prevremenu penziju moći da ostvare ako imaju 39 godina i osam meseci staža i najmanje 59 godina života.

Prevremena penzija donosi smanjenje primanja za 0,34 odsto za svaki mesec prevremenog penzionisanja a najviše 20,5 odsto ukupne penzije.

Nepromenjena je ostala granica za ostvraivanje redovne penzije za oba pola a to je 45 godina radnog staža, bez obzira na starost sa uplaćenim doprinosima.