Naslovna Društvo Od danas provera znanja osmaka na završnom ispitu

Od danas provera znanja osmaka na završnom ispitu

144
0

Završni ispit u opštini Negotin polagaće u naredna tri dana 235 učenika osmog razreda. Znanje na proveru staviće i 14 polaznika koji znanje stiču u skladu sa zakonom kojim se uređuje obrazovanje odraslih.

Sa jednog od ranijih polaganja završnih ispita u OŠ „Branko Radičević“

Završni ispit polažu svi učenici koji završavaju osmi razred osnovnog obrazovanja, kao i odrasli koji stiču osnovno obrazovanje u okviru programa Druga šansa.

Danas će od 9 do 11 sati test iz srpskog jezika rešavati 235 osmaka naše opštine. Test iz matematike biće održan u četvrtak 24. juna a poslednji kombinovani, u petak 25. juna.

Osmaci će 120 minuta rešavati 20 zadataka sva tri dana. U svoju matičnu školu moraju da dođu najkasnije do 8 časova i donesu neophodan  pribor i đačku knjižicu.

Poslednji rest na završnom ispitu sadrži i ove godine pitanja iz pet školskih predmeta: biologije, fizike, hemije, istorije i geografije.

U Osnovnoj školi „Vera Radosavljević“ za 14 polaznika programa Druga šansa biće organizovano polaganje završnog ispita u četvrtak 24. juna, kada će rešavati jedinstveni test iz sedam školskih predmeta.

Ove godine ima i novina u organizaciji polaganja završnog ispita. U vreme rešavanja testa, Komisija na predlog Zavoda, određuje, po potrebi, grupu od pet nastavnika srpskog jezika, pet nastavnika matematike i po dva nastavnika predmeta koji čine kombinovani test. Navedena grupa nastavnika rešava test u Zavodu u isto vreme dok ih rešavaju učenici u školama.  Ovakvo rešavanje testova služi da se u realnom vremenu izrade eventualne korekcije.

Završni ispit ove godine u Srbiji polaže 68.009 malih maturanata, a u organizaciju su uključena 12.393 prosvetna radnika u osnovnim školama Srbije.