Naslovna Društvo Od danas nova pravila za tehnički pregled

Od danas nova pravila za tehnički pregled

1492
0

Danas su na snagu stupila nova pravila za tehnički pregled vozila. Najveće promene odnose se na servise koji preglede obavljaju.

Primena izmenjenog Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila koji podrazumevaju da od kvaliteta izduvnih gasova i ovalnosti kočnica zavisi ocena tehničke ispravnosti vozila odložena je na dve godine, do 5. jula 2023, ističu u Nacionalnoj asocijaciji tehničkih pregleda. Do ovog datuma vlasnici vozila kojima je skinut katalizator ili DPF filter, kao i vozila čiji izduvni gasovi zagađuju više nego što je propisano, moći u roku od dve godine vrate izduvni sistem vozila u fabričko stanje.

Od danas se, međutim, snima kompletan tehnički pregled, kako bi se bolje videla eventualna oštećenja i nedostaci na vozilima, a svi servisi koji ih obavljaju dužni su da snimke čuvaju najmanje dve godine. Kada i ako bude bila potrebna provera o tehničkoj ispravnosti dužni su i da snimke stave na uvid policiji.

U Nacionalnoj asocijaciji tehničkih pregleda dodaju da će nakon prelaznog perioda kamere biti povezane s centralom MUP-a, tako da će saobraćajna policija moći da uživo prati tok tehničkog pregleda.

Novi Pravilnik o tehničkim pregledima vozila predviđa i da sa redovne godišnje kontrole ispravnosti neće biti vraćana vozila sa manjim oštećenima, kao što su ogrebotine na karoseriji.

I u negotinskim servisima za tehnički pregled spremno su dočekali nova pravila, pa privode  kraju montažu kamera. Vlasnici servisa podsećaju vozače da na vreme zakažu tehnički pregled kako bi se izbegle gužve.