Naslovna Društvo Od danas na Portalu elektronske uprave svi podaci na jednom mestu

Od danas na Portalu elektronske uprave svi podaci na jednom mestu

1119
0

Danas je pušten u rad Portal elektronske uprave (eUprava), kompletan informacioni sistem u kojem će građani na jednom mestu moći da vide sve svoje podatke.

Građanima je omogućeno da na jednom mestu, preko Portala elektronske uprave (eUprava) vide sve svoje podatke, iz svih registara, kao što su matična knjiga rođenih i venčani iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, lična karta, pasoš, prebivalište, državljanstvo, boravište, vozačka dozvola, registracija vozila i oružje u legalnom posedu iz Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i podatke iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Nacionalne službe za zapošljavanje, Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO fond) i podatke iz Republičkog geodetskog zavoda.

Uvedena je i dvofaktorska autentifikacija, odnosno prijavljivanje pomoću korisničkog naloga, uz potvrdu sa mobilnog telefona. Upravo ovo daje mogućnost da građani i privreda kompletnu komunikaciju sa državom obavljaju putem mobilnog telefona.

Da bi se lakše snašli formirana je sekcija sa osam podmenija: porodični život, vrtić, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, studiranje, tražim posao, kupovina nepokretnosti i otpočinjanje poslovanja i osnivanje firme.

Stari korisnici Portala eUprave biće automatski prebačeni i nastaviće da koriste novi portal pomoću korisničkog imena i lozinke, uz rok do 1. juna da elektronski pošalju ličnu kartu.