Naslovna Društvo COVID-19 Od danas bez kovid propusnica

Od danas bez kovid propusnica

525
0

Od danas u Srbiji prilikom boravka u ugostiteljskim objektima više nisu potrebne kovid propusnice, a prestaje da važi i mera ograničenja broja ljudi u zatvorenim prostorima.

Kovid propusnice, koje su se u ugostiteljskim objektima  primenjivale prvobitno posle 22 časa, počev od 23. oktobra prošle godine,  a zatim i posle 20 sati, ukidaju se od danas, 12. marta Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19 zbog “smanjenja svih parametara, od broja pregleda, do broja hospitalizovanih u odnosu na broj potvrđenih kovid slučajeva”, ali i činjenice da su “bolnice počele da se vraćaju normalnom režimu rada”.

Na skupovima u zatvorenim prostorijama ukida se limit broja osoba, a Krizni štab je preporučio nošenje maski u zatvorenim prostorijama.

I dalje je na snazi mera izolacije obolelih od kovida-19 i ona traje sedam dana. Mera karantina za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima se ukida.

Kada je reč o putnicima međunarodnom saobraćaju mere ostaju na snazi. Za ulazak u zemlju i dalje su obavezni dokaz o vakcinaciji, dokaz o preležanoj bolesti ili odgovarajući serološki test.