Naslovna Društvo COVID-19 Od 22. marta na snazi nove protivepidemijske mere

Od 22. marta na snazi nove protivepidemijske mere

2279
0

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19 predložio je danas nove mere za suzbijanje epidemije, koje će važiti od sutra, 22. marta, od 6 časova ujutru.

Od ponedeljka, 22. marta biće ZATVORENI ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi, kao i tržni centri.

Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture, kao što su bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke MOGU DA RADE do 21 čas, a svi ostali objekti do 20 časova, s tim da moraju da obezbede poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu.

Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora da bude obezbeđeno 16 kvadratnih metara po osobi.

“To znači da ukoliko prodavnica ili na primer frizerski salon ima 90 kvadratnih metara, unutar tog objekta može boraviti istovremeno najviše 10 osoba. Isto pravilo se primenjuje na teretane – unutar fitnes centra od 160 kvadratnih metara ne sme boraviti više od 10 osoba. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni (frizer, prodavac, fitnes instruktor)”, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srbije.

Od sutra ujutru biće pojačan inspekcijski nadzor poštovanja upravo ove mere – poštovanja dozvoljenog prostora po osobi unutar objekta, kao i postojanja kovid redara u datom objektu.

“Ugostiteljskim objektima dozvoljena je šalterska prodaja hrane i pića, kao i da se dostava može vršiti 24 sata dnevno. Hotelski restorani i kafei mogu usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom do 21 sat”, dodaje se u saopštenju republičke vlade.