Naslovna Društvo COVID-19 Od 17. jula maske i na otvorenom; Zabrana okupljanja za više od...

Od 17. jula maske i na otvorenom; Zabrana okupljanja za više od 10 ljudi

1970
0

Na današnjoj sednici Kriznog  štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19  pooštrene mere u vezi sprečavanja širenja korona virusa, saopštila je Vlada Republike Srbije.

Na teritoriji cele Republike Srbije, bez obzira na to da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija, zabranjena su okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi.

Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

“Mera koja se tiče zaštitnih maski i koja je na snazi u Beogradu danas je proširena na teritoriju cele Republike Srbije, bez izuzetka. Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično. Na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru preporučuje se nošenje zaštitnih maski”, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srbije.

Ove mere stupaju na snagu od petka, 17. jula. Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane da poštuju sve donete mere zarad sopstvenog i zdravlja svojih najbližih.

“Ukoliko bi svi građani pri svakom izlasku iz kuće konstantno nosili zaštitnu masku, takva mera bila bi ekvivalentna zabrani kretanja jer na takav način sprečavamo epidemiološki rizične kontakte i sprečavamo širenje korona virusa. Uvereni smo da ćemo zajedno sa svim svojim građanima, uz najveću moguću disciplinu i odgovornost, iz bitke protiv korona virusa izaći kao pobednici”, dodaje se u saopštenju Vlade.