Naslovna Društvo Od 1.septembra u Srbiji se gasi 14 srednjih škola, među njima i...

Od 1.septembra u Srbiji se gasi 14 srednjih škola, među njima i kladovska

1048
0

Opština Negotin se svake godine suočava sa sve manjim brojem učenika. Da li će  sledećeg septembra biti 10 osnovnih matičnih škola u našoj opštini, odlučiće, donošenjem akta o mreži osnovnih škola, lokalna samouprava do marta 2019. godine.

pixabay.com

Novu školsku godinu u šest gradova i opština u Srbiji neće dočekati 14 srednjih škola. Umesto njih biće formirano sedam novih.

Uredba Vlade Srbije o kriterijumima za novu mrežu škola koja je izašla u martu, a stupila na snagu 9. avgusta, odnosi se na racionalizaciju  broja škola i broja zaposlenih na celoj teritoriji Srbije.

Ovim potezom se, kaže pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih, Aleksandar Pajić, mislilo na interese učenika i na uštede u budžetu.

On ističe da se u ovom trenutku neće smanjivati  nastavni kadar već broj zaposlenih u administraciji:“Škole koje imaju po stotinak učenika ne treba da imaju i dva direktora i  dva sekretara“.

pixabay.com

Trenutno je u Srbiji veliki broj matičnih osnovnih, ali i srednjih škola koje imaju manje od sto učenika. Zato će u sledećoj fazi biti ispitano 40 srednjih škola kako bi se obavila racionalizacija, pa se i očekuje da već u septembru 2019. godine upravo one budu deo nove mreže škola.

Ingerencije nad statusom osnovnih škola imaju lokalne samoprave. U narednih sedam meseci izradom akta o mreži osnovnih škola i predškolskih ustanova, lokalni paralamenti će odlučiti o broju matičnih osnovnih škola.

 „Nakon gašenja, školski prostor će biti adaptiran i stavljen u funkciju sa obrazovnim sadržajima, a zaposlene čeka bodovanje i izrada liste tehnoloških viškova prema kriterijumima koji važe i za druge zaposlene“, kaže pomoćnik ministra obrazovanja  Aleksandar Pajić.

Mreža osnovnih škola, racionalizacija, tehnološki viškovi su ozbiljne i bolne teme kojima će se sve lokalne samouprave u Srbiji baviti. Prvi korak je formiranje tima koji će imati zadatak da radi na nacrtu umrežavanja osnovnih škola na teritoriji svoje opštine.

Po uredbi Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog rada rok za završetak umrežavanja škola je 23. mart.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.