Naslovna Društvo Od 1.septembra u Srbiji se gasi 14 srednjih škola, među njima i...

Od 1.septembra u Srbiji se gasi 14 srednjih škola, među njima i kladovska

1062
0

Opština Negotin se svake godine suočava sa sve manjim brojem učenika. Da li će  sledećeg septembra biti 10 osnovnih matičnih škola u našoj opštini, odlučiće, donošenjem akta o mreži osnovnih škola, lokalna samouprava do marta 2019. godine.

pixabay.com

Novu školsku godinu u šest gradova i opština u Srbiji neće dočekati 14 srednjih škola. Umesto njih biće formirano sedam novih.

Uredba Vlade Srbije o kriterijumima za novu mrežu škola koja je izašla u martu, a stupila na snagu 9. avgusta, odnosi se na racionalizaciju  broja škola i broja zaposlenih na celoj teritoriji Srbije.

Ovim potezom se, kaže pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih, Aleksandar Pajić, mislilo na interese učenika i na uštede u budžetu.

On ističe da se u ovom trenutku neće smanjivati  nastavni kadar već broj zaposlenih u administraciji:“Škole koje imaju po stotinak učenika ne treba da imaju i dva direktora i  dva sekretara“.

pixabay.com

Trenutno je u Srbiji veliki broj matičnih osnovnih, ali i srednjih škola koje imaju manje od sto učenika. Zato će u sledećoj fazi biti ispitano 40 srednjih škola kako bi se obavila racionalizacija, pa se i očekuje da već u septembru 2019. godine upravo one budu deo nove mreže škola.

Ingerencije nad statusom osnovnih škola imaju lokalne samoprave. U narednih sedam meseci izradom akta o mreži osnovnih škola i predškolskih ustanova, lokalni paralamenti će odlučiti o broju matičnih osnovnih škola.

 „Nakon gašenja, školski prostor će biti adaptiran i stavljen u funkciju sa obrazovnim sadržajima, a zaposlene čeka bodovanje i izrada liste tehnoloških viškova prema kriterijumima koji važe i za druge zaposlene“, kaže pomoćnik ministra obrazovanja  Aleksandar Pajić.

Mreža osnovnih škola, racionalizacija, tehnološki viškovi su ozbiljne i bolne teme kojima će se sve lokalne samouprave u Srbiji baviti. Prvi korak je formiranje tima koji će imati zadatak da radi na nacrtu umrežavanja osnovnih škola na teritoriji svoje opštine.

Po uredbi Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog rada rok za završetak umrežavanja škola je 23. mart.