Naslovna Društvo Od 1. septembra rigorozna kontrola neakreditovanih odeljenja fakulteta

Od 1. septembra rigorozna kontrola neakreditovanih odeljenja fakulteta

260
0

Kraj leta će za sve visokoškolske ustanove i visoke strukovne škole  u Srbiji biti vrelo, najavljuju iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Naime, iz ovog ministarstva je upućen dopis svim državnim i privatnim fakultetima i visokim strukovnim školama da ugase neakreditovana isturena odeljenja.

Sa prvim danima septrembra prosvetna inspekcija kreće u rigoroznu kontrolu. Podaci koje poseduje nadležno ministarstvo govore da ovakvih odeljenja nema mnogo u Srbiji, ali situacija na terenu je sasvim drugačija. Skoro da nema grada koji ne obrazuje u isturenom odeljenju akademske građane.

U dopisu ministarstva prosvete upućenom fakultetima, sem stroge kontrole gde neće biti tolerancije za sticanje akademske diplome po neakreditovanim programima, apel je upućen i brucošima da ne upisuju takve fakultete jer će od septembra biti zatvorena.

Studenti koji već pohađaju ovakve fakultete moraju biti zaštićeni, a obrazovne ustanove su u obavezi da im omoguće da nastave studije u matičnim sedištima.

Zaposleni u državnim visokoobrazovnim ustanovama se nadaju da će, nakon višedecenijskih apela da se stanje u ovoj oblasti reši, nove mere dati rezultate.