Naslovna Društvo Od 1. novembra obavezne zimske gume

Od 1. novembra obavezne zimske gume

412
0

Na svim vozilima od 1. novembra biće obavezne su zimske gume koje će biti zamenjene za letnje 1. aprila.

Ilustracija, pixabay.com

Prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima, Zakona o bezbednosti u saobraćaju od 1. novembra predviđa se zamena pneumatika na svim vozilima. Gume na vozilima moraju na gazećem sloju imati šare duboke najmanje četiri milimetra, a obavezni su samo kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja upozoravaju da je zamena pneumatika obavezna bez obzira na trenutne vremenske uslove i suve kolovoze jer su temperature tokom noći niže od sedam stepeni i letnje gume tada ne prijanjaju dobro na kolovoz.

Zakon o bezbednosti saobraćaja, takođe, nalaže da je obavezna zamena sva četiri pneumatika i da  se zimske gume moraju koristiti od 1. novembra do 1. aprila.

Za vozače koji se ne budu pridržavali ovog dela Zakona o bezbednosti saobraćaja predviđene su kazne. Za vozače koji nemaju zimske gume kada su uslovi na putu loši kazna je od 10.000 do 20.000 dinara. Kazne za preduzetnike su od 50.000 do 200.000 dinara, a pravna lica će plaćati kazne od 100.000 do 800.000 dinara.