Naslovna Društvo Od 1. maja primena novog modela elektronske fiskalizacije

Od 1. maja primena novog modela elektronske fiskalizacije

174
0

U Srbiji je od 1. maja obavezna primena novog modela elektronske fiskalizacije. Za sada bez fiskalnih kasa na pijacama.

Od 1. maja svi obveznici dužni su da izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom. Obveznici koji ne poštuju zakonske propise i nakon utvrđenog roka odnosno od 1. maja ne počnu da izdaju validne fiskalne račune biće sankcionisani shodno odredbama Zakona o fiskalizaciji, saopštila je Poreska uprava Srbije.

Fiskalne kase neće biti uvedene na pijacama od 1. maja kako je bilo planirano, ali taj problem još uvek nije rešen.

“Tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije je počeo 1. novembra i završava se danas. U toku trajanja tranzicionog perioda paralelno su funkcionisali stari i novi model, koji će od sutra biti obavezan za sve obveznike fiskalizacije. Država je, kako poreski obveznici ne bi imali trošak prelaska na novi model fiskalizacije, obezbedila subvencije u iznosu od 100 evra po uređaju i 100 evra po lokaciji za sve koji su se prijavili za tu vrstu pomoći, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos je bio veći za 20 odsto. Za subvencije se prijavilo 130.966 obveznika fiskalizacije, a ukupno je u tu svrhu isplaćeno oko pet milijardi dinara”, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Od 1. maja u  javnom sektoru počinje i primena sistema elektronskih faktura. Zakonom o elektronskom fakturisanju propisan je način slanja, primanja i čuvanja e-faktura će postepeno usvojiti i privredni subjekti u međusobnim transakcijama. Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, primenjivaće se od 1. jula. Na kraju, obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine. To su ujedno i datumi od kada se primenjuje obaveza da se elektronski evidentira obračun poreza na dodatu vrednosti.

“Korišćenje sistema elektronskih faktura će biti besplatno, a benefiti koje će ovaj sistem doneti su brojni”, ocenilo je Ministarstvo finansija.