Naslovna Društvo Od 1. januara u penziju pod novim uslovima

Od 1. januara u penziju pod novim uslovima

5888
0

I dok muškarce očekuje samo jedna promena kao uslov ostvarivanja prava na penziju, za žene su uslovi drugačiji. Cilj ove zakonske regulative jeste da po godinama koje žene u Srbiji provedu na radnom mestu budu približne potrebnom broju godina koje važe u najrazvijeninijim evropskim zemljama.

Pomeranje starosne granice za odlazak u penziju koja se povećava i koja će dočekati one koji se bliže ostvarivanju ovog prava je već šest godina u primeni od  kada je usvojen novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. Od 2014. godine se menjaju uslovi, koji važe za žene, i njihovo ostvarivanje prava  za penziju gde se starosna granica pomera  od dva do šest meseci.

Od 2021. godine u starosnu penziju moći će žene koje su napunile 63 godine života, umesto 62 godine i šest meseci koliko je bilo neophodno do kraja ove kalendarske godine. Minimum 15 godina radnog staža, kao jedan od uslova, ostao je nepromenjen. Međutim, promenjena su pravila za ostvarivanja prava na prevremenu penziju, pa će od 1. januara biti neophodno da žene imaju 39 godina radnog staža i 57 godina i osam meseci života.

Kada su muškarci u pitanju u starosnu penziju od sledeće godine idu pod istim uslovima kao i ove godine, dakle, 65 godina života i 15 godina radnog staža. Promena se odnosi samo na ostvarivanja prava na prevremenu penziju za koju je neophodno ostvariti 40 godina radnog staža i 58 godina i četiri meseca života.

I žene i muškarci redovno mogu da se penzionišu ako u radnoj knjižici imaju upisanih 45 godina radnog staža bez obzira na starosti.

Nove zakone o sticanju penzija dobile su mnoge evropske zemlje i u narednih deset godina stanovnici moćiče u penziju sa navršenih 67 godina starosti. Granicu na 68 godina starosti za odlazak u penziju povećale su Velika Britanija i Finska.