Naslovna Društvo OCI

OCI

329
0

Jedan od mojih saradnika i čitaoca ovih tekstova skrenuo mi je pažnju da bi bilo potrebno pisati o nekim običnim stvarima u svakodnevici o životu i zdravlju.

Rođenje Hristovo; svetigora.com

Treba se izvući iz ove nerazmrsive zamke kovida-19 koja uništava i telo i drušu, kako onih koje je razboleo i preti im smrću tako i one koji još uvek odolevaju, čekajući pored ostalog i najavljeno dolazak vakcine.

U pravu je, zato ću vam ja danas ispričati priču o jednom običaju, koji je skoro zaboravljen, ali čiji smisao nije prevaziđen.

Reč je o običaju u vezi mentalnog vaspitanja dece, kada roditelji jedan ili nekoliko dana u godini odrede da deca budu roditelji i da čine sve što im je volja sa roditeljima. I u savremenoj pedagogiji postoji takva ideja kada  učiteljica neki čas odredi da deca igraju tuđe uloge, u ovom slučaju roditelja. Uvek se pokaže da deca vole takav čas i da će zvonce za kraj časa pre zazvoniti nego što deca žele, ne uspevši da sva svoja  dečja nezadovoljstva ispolje imitirajući, najčešće nepravedne roditelje. Imao sam priliku da lično doživim kada je dete u uzrastu drugog razreda osnovne škole, sapeto roditeljskim vaspitanjem uzviknulo: „Jooj, kada ću jednom da postanem odrastao“.

Takvi praznici postojali su nedeljama pre i posle Božica, a zovu se Materice, Detinjci i Oci. U ovoj priči biće reči o OCIMA. Time ja nastojim da vam skrenem pažnju na život i zdravnje muškarca koji  je izloženiji rizicima po život i zdravlje u svakodnevici, pa zato kraće živi i  opet da pomenem neizbežni „kovid-19“, češće poboljeva i umire od ove opasne bolesti.

O OCIMA

Pre nego što bilo šta ispričam o današnjoj temi postaviću vam jedno pitanje:“Šta ste odlučili da danas učinite za svoje zdravlje?“

Kada znate šta da činite, zašto, kada i kako onda je lako. Nekada, posebna prilika može biti značajna da se pokrenu aktivnosti u vezi zdravlja.

Danas, u kalendaru su Oci, zanimljiv veseo običaj, koji se sve više zaboravlja, ali  se u mnogim porodica još uvek obeležava kao dan kada deca vežu očeve a onda tražeći od njih  otkup u novcu – oslobađaju ih.

Verovatno je to u vezi sa dečjim pravima i nasiljem muškaraca, koja se u tom jednom, jedinom danu u godini nivelišu. Bilo kako bilo, to je zgodna prilika da se ispriča priča o zdravlju muškaraca.

Privatna je stvar svake porodice šta će se u okviru nje činiti za zdravlje muškarca, ili oca u današnoj priči o zdravlju. Navedene ideje i predlozi mogu poslužiti kao zdravstveni podsetnik za porodicu radi očuvanja i unapređenja zdravlja muškaraca.

Predložio bih svakom muškarcu sledeće:

1.Hrani se pravilno 

Hraniti se pravilno je najvažnije za tvoje telo, jer najmanje tri puta dnevno to činiš važnu stvar za tvoje zdravlje. Najvažnije je da znaš šta jedeš i koliko jedeš. Potrebno je da uvek kada obeduješ da znaš kada da se zaustaviš. Kontroliši svakih 15 dana telesnu težinu; normalna telesna težina je jedan od sigurnih pokazatalja zdravlja

 2. Pij dovoljno

Potrebno je popiti najmanje dva litra vode dnevno. Muškarci često zloupotrebljavaju alkoholna pića – ne čini to. Zadovljstvo koje priželjkuješ u tome ima teške posledice za tvoje telo i dušu i odraziće se pogubno na tvoje zdravlje i ekonomiju života.  Ne pij kada voziš i radiš sa poljoprivrednim mašinama!

3.Duvan

Pušenje ili žvakanje duvana je nezdravo i neprivlačno. Pušenjem možeš ozbiljno da ugroziš svoje zdravlje i zdravlje drugih u tvojoj okolini, posebno članova porodice koji su ti najbliži i najdraži.. Predstavljaš loš uzor deci i mladima koje oni rado slede.

4.Šetnje

Šetaj onoliko koliko možeš i često koliko možeš. Dnevna doza je 6 000 metara, a nedeljna najmanje tri puta toliko.

5.Nađi vreme za razonodu

Nađi vreme da uživaš u porodičnom životu, gajiš interesovanja, neguješ prijateljstva, imaj hobi, uči i stiči nova znanja i veštine.

6.Porodični život

Najbolje je da se na vreme oženiš i izgradiš porodicu. Porodični život koristi zdravlju odraslog muškarca i produžuje život. Neguj pozitivan i otvoren odnos sa svojima u porodici. Oni su zdraviji od sukoba i nasilja. Često je u porodici izvor nasilja čiji je protagonista muškarac. Prijatan osmeh priliči muškarcu, a šale otvaraju srca i dušu drugih. Da bi sačuvao svoje zdravlje ne samo za sebe nego i za druge u tvojoj okolini od 40 godine započni redovne posete lekaru radi provere zdravlja, da bi ti osmeh bio lep održavaj zdravlje zube i popravi ih i napravi nove ako si ostao bez njih.

7.Budi pažljiv

Učini sve što je do tebe da izgradiš sigurnost bilo kada voziš automobil, bilo da radiš na radnom mestu ili drugde i u domaćinstvu. Izbegavaj zamaranje i ostani oprezan; tako ćeš uspeti da izbegneš povređivanje i sačuvaš se od invalidnosti.

8.Polni život 

Najbolje je ostvarivati polna zadovljstva u braku ili sa partnerom koga voliš i sa kojim se družiš godinama. Izbegavaj polne odnose sa nepoznatim partnerima a ako do toga dođe obavezno koristi prezervativ. Imaj u vidu da su česte infekcije koje su prenose polnim putem u životu odraslih muškaraca. Posle 40-te proveri stanje zdravlja prostate i debelog creva.

9.Sport

Sport je dobar za tvoje fizičko i duševno zdravlje. Nastoj da pronađeš sportsku aktivnost koja tvojim mogućnostima najviše odgovara i koju možeš da upražnjavaš godinama kao rekreativnu aktivnost.

10.Lekovi

Ne koristi zabranjene supstance i ne upotrebljavaj preko mere one koje ti je lekar prepisao. Seti se da za najmlađe i svoju decu možeš biti primer koji oni rado slede.

Toliko za danas. I zapamtite: dok život teče zdravlje je najpreče.

U Rajcu, 2. januara 2021. godine

Pripremio: Dr Petar Paunović, učitelj zdravlja