Naslovna Društvo Ocenjena vina prijavljena za 13. Sajam meda i vina: Zvanični rezultati u...

Ocenjena vina prijavljena za 13. Sajam meda i vina: Zvanični rezultati u subotu, 12.maja

556
0

Pozivu Turističke organizacije Opštine Negotin da učestvuju i prijave svoja vina za ovogodišnji, 13. po redu međunarodni Sajam meda i vina odazvao se veliki broj proizvođača sa područja čitave Srbije.

Tako se dogodilo da je Komisija u kojoj su bili ugledni stručnjaci  sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i Tehnološkog u Novom Sadu, imala krajnje ozbiljan zadatak da oceni čak 126 uzoraka vina koliko ih je blagovremeno i po propozicijama TOON-a prihvaćeno za ovogodišnje vrednovanje.

Tokom višečasovnog zasedanja ocenjeno je 35 uzoraka belih, 17 uzoraka rozea, 64 crvenih i 10 uzoraka u kategoriji slatkih i aromatizovanih vina.

Predsednik Komisije je i ove godine bio poznati srpski enolog, dr Aleksanadar Petrović, docent na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.

U sastavu Komisije su bili i njegov kolega dr Vladimir Puškaš, docent na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i master inženjer tehnologija, doktorant na zemunskom Poljoprivrednom fakultetu, Nikolina Lisov.

Prema rečima profesora Aleksandra Petrovića ove godine ponuda vina je bila mnogo veća u odnosu na prošlu godinu kada je ocenjeno 105 uzoraka.

„Ove godine smo ocenjivali vina koja je prijavilo 36 srpskih vinarija. Imali smo iznenađujuće dobra bela vina i, kao i obično, veliki broj crvenih. Prilikom ocenjivanja 126 uzoraka vina, poene za zlatnu medalju dobio je čak 31 uzorak, za srebrnu – 26 i za bronzanu – 25. Za sada mogu da kažem da smo radili više sati i da imamo prijatna iznenađenja za sve vinare koji su se odazvali pozivu TOON-a i prijavili svoje proizvode za ocenjivanje. Međutim, ko su najbolji među najboljima kazaćemo tek na svečanoj dodeli, najavljenoj za subotu uveče. Činjenica je da imamo veliki broj medalja, čak 82, kojima će biti nagrađeni proizvođači najboljih vina iz svih krajeva Srbije.„

Shodno sajamskoj tradiciji, proglašenje i dodela priznanja, medalja i Plaketa, biće upriličeni na gradskoj sceni na Dan Opštine Negotin, 12. maja u 20 sati 30 minuta.

U subotu uveče biće saopšteno i ime apsolutnog pobednika 13. Sajma meda i vina i najbolji proizvođači u 4 zadate kategorije: belih, crvenih, roze i tzv. desertnih vina u okviru koje su vrednovana slatka i aromatizova vina.

Prema utvrđenim propozicijama  za osvajanje bronzane medalje bila je potrebna prosečna ocena od 17,00 do 17,50 osvojenih poena, za srebrnu medalju od 17, 51 do 18,00, a za zalatno odličje od 18, 01  do 20 poena.

Najviše zlatnih medalja biće dodeljeno u kategoriji crvenih vina, čak 16 (od 64 uzorka), 10 zlatnih medalja su osvojila bela vina u konkurenciji 35 uzoraka, 4 zlata idu proizvođačima roze vina (17 uzoraka) i jednim zlatom biće nagrađeno slatko vino, od ukupno 4 dostavljena uzorka.

Srebrne medalje osvojilo je 11 crvenih vina, 6 belih, 5 rozea i 4 slatka vina. Bronzama je nagrađeno jedno slatko vino, 3 rozea, 8 belih i 13 crvenih vina.

Ko se od proizvođača, malih i velikih, vinarija i podruma „krije“ iza medalja TOON, će zvanično saopštiti u subotu uveče, 12. maja u 20,30 h.