Naslovna Projekti Bor na dva točka Obuku o bezbednom učešću u saobraćaju prošlo oko 350 predškolaca

Obuku o bezbednom učešću u saobraćaju prošlo oko 350 predškolaca

175
0

U sklopu projekta „Kreći se održivo-Bor na dva točka“, Udruženje „Sigurne staze“ u saradnji sa Predškolskom ustanovom „Bambi“ u Boru i tamošnjim Udruženjem roditelja „Bebironče“ održalo je niz edukativnih radionicu namenjenih predškolcima o osnovnim pravilima saobraćaja.

Edukativne radionice su obuhvatile sve predškolske grupe u Boru, dok je obuku za bezbedno učestvovanje dece u saobraćaju prošlo 350 borskih predškolaca.

Ova akcija Udruženja „Sigurne staze“ imala je za cilj da predstavi saobraćajne igre i crtane filmove, koji na zabavan, ali i edukativan način, mogu pomoći deci da savladaju pravila saobraćaja.

U sklopu edukativnih radionica predškolske grupe u Boru su dobile i edukativnu brošuru „Kreći se održivo-Bor na dva točka“ o osnovnim pravilima saobraćaja za bicikliste.

Ideja koju zastupa Udruženje „Sigurne staze“ je uvođenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja kao nastavnog predmeta u škole jer sticanje znanja i formiranje ispravnih stavova u vezi bezbednosti saobraćaja predstavlja kvalitetan osnov za dalju nadgradnju kod dece starijeg uzrasta i odraslih, u ovoj oblasti. Na ovaj način, postiže se unapređenje nivoa bezbednosti saobraćaja, odnosno unapređenje ponašanja učesnika u saobraćaju, a samim tim i smanjenje broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama.

Ono što pre svega nedostaje u našoj zemlji je, sistemski i kontinuiran pristup u saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju. Da nema sistemskog pristupa u poboljšanju i unapređenju saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja govori i podatak da u našoj zemlji ne postoji definisan plan i program nastave kao ni udžbenik posvećen ovoj temi.

„Cilj našeg udruženja da ovakva i slična predavanja, treba da postanu obavezna u svim školama i predškolskim ustanovama, jer se time može mnogo postići na prevenciji nezgoda u saobraćaju u kojima učestvuju najmlađi“, ističu u „Sigurnim stazama“.

Stradanje dece na bilo koji način, a posebno u situaciji koju je moguće sprečiti, predstavlja ogroman udarac za porodicu i čitavu zajednicu. Stoga je dužnost svih članova društva da spreči da se životi dece dovode u opasnost u saobraćaju. Njihova bezbednost je veliki izazov za sve, a posebno za one čiji je to profesionalni poziv.


Projekat “Kreći se održivo-Bor na dva točka”, čiji je medijski partner NG Portal, dobio je podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.