Naslovna Kultura Događaji “Obrenovići” i pred negotinskom publikom

“Obrenovići” i pred negotinskom publikom

161
0

Muzej Krajine i Muzej rudničko-takovskog kraja predstaviće u četvrtak 26. avgusta prestižnu ediciju “Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope”. Promocija na kojoj će govoriti istoričar Aleksandar Marušić, urednik publikacije, biće priređena u Muzeju Hajduk Veljka sa početkom u 20 sati.

Cilj ovog kompleksnog projekta, kojeg su finansijski podržali Ministarstvo kulture i opština Gornji Milanovac, je potreba da se evidentiraju, muzeološki, odnosno arhivistički obrade, i u formi kataloga objave podaci o što većem broju predmeta i dokumenata pohranjenih u fundusima najznačajnijih domaćih ustanova kulture, a vezanih za ovu, još uvek nedovoljno proučenu, vladarsku porodicu.

Publikacija „Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope“ nosi svoju osnovnu ulogu – prezentovanje zaostavštine dinastije Obrenović, koja je sistematski uklanjana iz proučavanja istorije srpskog naroda, a neophodna je za celovito sagledavanje istorije 19. veka.

Objavljivanjem do sada šest tomova edicije o Obrenovićima omogućen je pristup teže dostupnim ili nedostupnim muzealijama, koje se čuvaju u zbirkama poput crkvenih, manastirskih privatnih ili inostranih.

Publikacija „Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope“ predstavlja, za dalja naučna istraživanja, značajno štivo koja dotiče sferu od političke istorije do umetničkih tokova.