Naslovna Kultura Obnovljena 220 godina stara crkva-brvnara u Brestovcu, jedan od najlepših hramova u...

Obnovljena 220 godina stara crkva-brvnara u Brestovcu, jedan od najlepših hramova u Srbiji

504
0

Selo Brestovac u saradnji sa Arhijerejskim namesništvom negotinskim, Muzejom Krajine i Istorijskim arhivom Negotina obeležilo je 220 godina postojanja crkve Vaznesenja Gospodnjeg.

Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio Episkop timočki gospodin Ilarion uz sasluženje negotinskih sveštenika i u prisustvu brojnih meštana Brestovca i gostiju, obeležena je 220. godišnjica postojanja Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u ovom selu.

“Ako se obnavlja hram, onda se obnavlja i vera u našem narodu. Ovaj hram je mesto slave božije, mesto gde se izliva posebna blagodat na ljude koji ulaze u svete hramove”, kazao je Episkop timočki gospodin Ilarion.

Beseda o hramu: Nenad Vojinović; foto: Istorijski arhiv Negotina

Ova crkva-brvnara u Brestovcu, podignuta 1798. više puta je obnovljena tokom 19. veka, a ove godine je i rekonstruisana.

“Crkva je kad je izgrađena bila pokrivena slamom, a tek posle oslobođenja 1833. je pokrivena ćeramidom, da bi kasnije, u novije vreme, krovna konstukcija dobila savremen crep. Arhitektonski, u osnovi je u obliku krsta i jako je niska, jer su Turci zabranjivali da naše svetinje ne ističu od ostalih krsta. Priprata je odvojena od naosa drvenom pregradom, dok je naos odvojen od oltara ikonostasom”, rekao je Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva u Negotinu.

Izložba posvećena ckrvi-brvnari u Brestovcu; foto: Istorijski arhiv Negotina

U porti ovog hrama, jednog od najstarijih i najlepših u Srbiji otvorena je i izložba kojom je na najbolji način dokumentovano 220 godina ove svetinje.

“U prvom delu izložbe prikazane su fotografije i dokumenti vezani za ovaj hram, a u drugom su demografski pokazatelji svih sela negotinske opštine, sa naglaskom na Brestovac iz kojih se vidi kako se kretao broj stanovništa od 1854. do 2011. godine. Izložen je spisak sveštenstva mirskog i monaškog reda negotinskog protoprezviterata okruga krajinskog iz 1836. godine u kojem je pod rednim brojem 12. brestovački paroh Stanojlo Stefanović. Tu je dat ceo spisak sveštenstva koji su služili u ovom hramu do današnjeg paroha protojerej Dušan Dinić ”, ističe Vojinović za NG portal.

U muzičkom delu programa nastupio je hor negotinske saborne crkve Svete Trojice sa horovođom Svetlanom Kravčenko, ali i David Surdanović, učenik odseka trube Srednje muzičke škole, kao i mladi vokalni solista Sofija Lazić iz Štubika.

Meštani Brestovca, kao tradicionalno dobri domaćini, priredili su i ručak za sve zvanice u sali Doma kulture.