Naslovna Ekonomija Objavljeni prvi pozivi za novi program EU za lokalni razvoj: Na listi...

Objavljeni prvi pozivi za novi program EU za lokalni razvoj: Na listi gradova i Negotin

305
0

Razvojni program EU PRO objavio je četiri javna poziva za unapređenje infrastrukture u 99 lokalnih samouprava među kojima su i Negotin, Bor, Kladovo, Majdanpek, Zaječar, Boljevac, Knjaževac i Sokobanja. Za ove programe Evropska unija izdvojila je deset miliona evra.

Za unapređenje javne infrastrukture Evropska unija je za projekte izgradnje i rekonstrukcije javnih objekata, obrazovnih zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite opredelila 5,2 miliona evra, a za unapređenje poslovne infrastrukture i projekte opremanja industrijskih zona, tehnoloških parkova ili turističkih destinacija koje imaju za cilj da privuku nove investicije što će dugoročno doprineti ekonomskom rastu i otvaranju radnih mesta, 3, 7 miliona evra.

Objavljeni su i javni pozivi za finansiranje izrade tehničke dokumentacije za projekte poslovne infrastrukture, u visini od 300.000 evra, kao i javni poziv za izradu planske dokumentacije, za koji je opredeljeno 750.000 evra donatorskih sredstava.

„Evropska unija, kroz EU PRO program i objavljene pozive, potvrđuje podršku Srbiji i ravnomernijem razvoju regiona, sa posebnim osvrtom na unapređenje konkurentnosti lokalnih samouprava. Prepoznajemo potrebu da se poveća ulaganje u javnu i poslovnu infrastrukturu na lokalnom nivou zato što ona direktno utiče na kvalitet i standard života stanovništva. A naš cilj je upravo bolji život građana i građanki Srbije“, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Lokalne samouprave će putem ovih javnih poziva imati priliku da osmisle i realizuju projekte koji se odnose na unapređenje javne i poslovne infrastrukture, kao i izradu planske i tehničke dokumentacije.

„Kroz realizaciju projekata, lokalne samouprave će imati priliku da unaprede znanja i veštine koja će im koristiti pri sprovođenju budućih projekata koje finansiraju donatori, prvenstveno Evropska unija. Takođe, jačanje lokalnih samouprava predstavlja važan segment ukupnog ekonomskog razvoja zemlje”, rekao je Grem Tindal, menadžer programa EU PRO.

Kako bi približio uslove konkursa i način prijave EU PRO će u periodu od 8. do 18. maja održati informativne sesije za sve zainteresovane lokalne samouprave.

Inače, ovo su tek prve aktivnosti programa EU PRO putem koga će Evropska unija u toku naredne tri godine opredeliti 25 miliona evra za podršku lokalnom razvoju, a koji će realizovati Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije.