Naslovna Kultura Objavljena zbirka poezije negotinske pesnikinje Radojke Plavšić

Objavljena zbirka poezije negotinske pesnikinje Radojke Plavšić

610
0

U izdanju mladenovačkog „Presinga“ iz štampe je nedavno izašla pesnička zbirka Radojke Plavšić, profesorke srpskog jezika i književnosti iz Negotina, „Sečivo u izlogu“.

Radojka Plavšić, članica udruženja Krajinskog književnog kluba i uredništva negotinskog časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Buktinja“, objavila je zbirku poezije „Sečivo u izlogu“.

Iako se pisanjem bavi godinama i objavljuje u književnim časopisima, ovo joj je prva zbirka poezije, koja je kao šesta u ediciji „Vrtlog“ objavio mladenovački „Presing“, u istoj ediciji u kojoj su objavljeni mnogi značajni savremeni pesnici mlađe i srednje generacije.

„Zbirka je jaka, iskrena, oštra kao sečivo, mračne i žestoke slikovitosti i izraza, bez podilaženja, istinita, aktuelna i govori o onome što svi doživljavaju ili naslućuju. Ima u toj poeziji, ironije i samoironije, skrivenih i otvorenih citata od antičkih do naših vremena, misaone dubine i stilskog bogatstva. U zbirci je izdvojen jedan ciklus pod nazivom „Hospital blues“ ali i ostale pesme ništa manje ne zaslužuju pažnju kako negotinskih tako i ostalih ljubitelja lepe i pisane reči“, navodi u recenziji ovog pesničkog izdanja profesor srpskog jezika Bojana Pavlović.