Naslovna Društvo Objavljena preliminarna lista odobrenih projekata na konkursu opštine Negotin za udruženja

Objavljena preliminarna lista odobrenih projekata na konkursu opštine Negotin za udruženja

1292
0

Opština Negotin objavila je danas preliminarnu listu izabranih projekata koje će tokom 2022. realizovati udruženja.

Panorama Negotina; Foto: Dragan Veljković

Lokalna samouprava sa sedam miliona dinara iz budžeta finansiraće ili sufinansirati projekte  52 udruženja koja rade na teritoriji opštine Negotin.

Za projekat „Smetnja nije pretnja“ Udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom „Duga“ odobreno je 1,2 miliona dinara. Kulturno umetničkom društvu „Stevan Mokranjac“ projekat „Čuvari tradicije – Oganj gori“  finansiraće se sa 600.000 dinara, Udruženju Moto klub „Free rider 17“ iz Prahova sa 550.000 dinara projekat „Poštuj pravila, čak i kad niko ne gleda“, a Udruženju za zaštitu životinja „Alisa“  sa 500.000 dinara projekat smanjenja populacije pasa sa ulica, vakcinacija i čipovanje vlasničkih pasa i održavanje azila.

Pokretu gorana Negotin za projekat „Hoću još zeleniji Negotin“  opredeljeno je 450.000 dinara,  koliko i Udruženju Roma „Bibijako đive“ za program „Zajedno smo jači“.

Po 400.000 dinara dobiće  Udruženje penzionera opštine Negotin za projekat „Uvek zajedno“, Dobrovoljno vatrogasno društvo Jabukovac za nabavku opreme i Gradski horski ansambl „Mokranjac“ za internacionalizaciju i digitalizaciju kulturno-umetničkog stvaralaštva  kroz negovanje muzičke tradicije Stevana Mokranjca i istočne Srbije.

Kreativnom udruženju „Nego“ za Međunarodni vokalni etno festival mladih odobreno je 370.000 dinara, Udruženju građana „SUPA“ za „Negotinsku bućku 2022“ 350.000 dinara, Udruženju „Gergina“ za 13. Internacionalni festival vlaške muzike 250.000 dinara, a Opštinskom udruženju SUBNOR 230.000 dinara za realizaciju projekta „81 godina od ustanka protiv fašizma“.

Po 200.000 dinara odobreno je Ekološkom udruženju „Badem“ za projekat „Rajačke i Rogljevačke pivnice“, Krajinskom književnom klubu za časopis „Buktinja“ i Dobrovoljnom vatgrogasnom društvu Popovica za projekat „Sigurna i efikasna borba protiv požara“.

Organizacija rezervnih vojnih starešina opštine Negotin za projekat „ORVSO Negotin“ dobila je 180.000 dinara, AKUD „Floričika“ iz Jabukovca 165.000 dinara za projekat „Floričika u pesmi i igri“, a KUD „Voja Čurić“ iz Kobišnice 155.000 dinara za projekat „Melodija naših srca“.

Po 150.000 dinara odobreno je Društvu gluvih i nagluvih Negotin za projekat „Ruke govore“, Opštinskoj organizaciji Saveza invalida rada za projekat „Druženjem smo mlađi“ i Umetničkom udruženju „Krajinski krug“ za Međunarodni umetnički festival „Dunavski trougao“, a Udruženju „Niti tradicije“ za projekat „Čuvari starih zanata“ 140.000 dinara.

Po 130.000 dinara odobreno je: KUD „Prerast“ Štubik za program „Dođi dragi večeras na prelo 3“, KUD „Dimitrije Belivakić“ Bukovče za „Na uranku 3“, KUD „Vrelo“ Šarkamen za „Zapevaju, zaigraj pa za pojas zadeni 3“ i KUD „Čučuk Stana“ Sikole za „Knjigu piše Čučuk Stana 3“.

KUD „Mokranjac“ iz Mokranja odobreno je 100.000 dinara za program „Mokranjčevi dani u Mokranju“, koliko i Udruženju ljubitelja dvotočkaša „Moto klub Lobanje“ Negotin za „Kusjački moto skup“.

Lokalna samouprava sa 80.000 dinara pomoći realizaciju 28. Savezne izložbe pasa Kinološkog društva „Hajduk Veljko“ iz Negotina i besplatne pravne pomoći Odbora za ljudska prava, a sa 60.000 dinara projekat savetovališta za mlade „Misli zdravo“ Udruženja „Mislimo zajedno“.

Po 50.000 dinara, na osnovu preliminarne liste, dobiće Udruženje kulturno-turističkih stvaralaca istočne Srbije „Kulturistok“ za projekat „Negotinski kulturni događaji (1985 – 2000)“, Udruženje aktivnih meštana, žena i omladine sela Kobišnice za program „Pogled na lepote Srbije“, Udruženje penzionera i aktivnih građana sela Bukovča za „Upoznajmo prestonicu naše lepe Srbije“, Udruženje „Mustra“ za radionicu starih zanata i domaće radinosti za žene i mlade, Međuopštinska organizacija saveza slepih Srbije u Zaječaru za projekat „Socijalizuj se da uživaš u životu“ i Udruženje „Balkanski istočnici“ za Memorijalni festival posvećen Miletu Paunoviću.

Društvu obolelih od cerebralne i dečje paralize Zaječar odobreno je 45.000 dinara za program usluga i aktivnosti osoba sa cerebralnom paralizom u opštini Negotin, koliko i Udruženju „Negotinska zdravica“ za istoimeni program, a Međuopštinskoj organizaciji multiple skleroze Zaječar za program kreativnih druženja i Udruženju „Prijatelji Smedovca“ po 40.000 dinara za petu smotru mladog vina.

Po 30.000 dinara dobiće Opštinska organizacija civilnih invalida rata za aktivnosti oko primene implementacije novog Zakona o pravima boraca, vojnih invalida rata i članova njihovih porodica, Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida opštine Negotin za implementaciju istog ovog zakona i Društvo za eko-ruralni turizam „Dert“ za edukaciju o razvojnoj šansi ruralnog turizma, a 25.000 dinara Slovenačka kulturna zajednica „Mura“ za promociju slovenačke kulture.

Najmanje odobrena suma po projektu je 20.000 dinara i nju će dobiti Udruženje građana „Istok“ iz Zaječara za realizaciju projekta „Udružene smo jače“ i čak pet golubarskih udruženja odgajivača golubova srpskih visokoletača: „Krzalka“ SRB 546 Negotin za prvenstvo i kup, „Hajduk Veljko“ SRB 882 za takmičenje, SS-583 „Dunav“ Negotin za takmičenje u okviru prvenstva opštine i regiona, Opštinski savez udruženja odgajivača golubova srpskih visokoletača opštine Negotin za kup, juniorsko, seniorsko i propagandno takmičenje i „Stevan Mokranjac“ SRB-156 Negotin za organizaciju senioskog i juniorskog prvenstva kupa Negotin.

Na ovu preliminarnu listu učesnici konkursa imaju pravo prigovora u roku od osam dana od dana objavljivanja na opštinskom sajtu, oglasnoj tabli opštine Negotin i portalu eUprava počev od danas.