Naslovna Kultura Objavljena nova knjiga Saše Skaluševića

Objavljena nova knjiga Saše Skaluševića

605
0

U izdanju mladenovačkog „Presinga“ publikovana je nova knjiga poezije Negotinca Saše Skaluševića „Pitanje oblika“.

Zbirka poezije „Pitanje oblika“ peta je knjiga negotinskog pesnika i urednika Časopisa „Buktinja“, Saše Skaluševića, posle naslova „Mitovi i senke“ (2014), „Plastična Aleksandrija“ (2019),  „Rekreacija pre pakla“ (2020) i „Svakodnevni pokušaji apokalipse“ (2021).

Zbirka je štampana kao 18. knjiga u ediciji „Vrtlog“, izdavača „Presing“ iz Mladenovca. Na koricama ove zbirke poezije nalazi se fotografija dela „1100. BC“ Negotinca Nedima Hadžiahmetovića Mafe.

„Sve je nastanjeno u Skaluševićevim stihovima – mit, istorija, politika, ekologija, estetika prezrenog, gradski pejzaž, odbačeni i skrajnuti čovek, tradicija, modernizam, primarna psihologija, nemir i ravnodušnost, pobuna i poslušnost – zapravo sav panoptikon sveta. Da, sva skala čovekovog sna na zemlji je tu, u poeziji negotinskog minezengera. Skaluševićev glas je vazda sveža pobuna protiv autokratije vremena i završetka čoveka. Čovek oblikuje svet prema potrebama svoga duha. Nesaglasnost sa tim duhom rađa pobunu u kojoj su Svi protiv svih, goli čovek naspram golog čoveka“, navodi književnik Slobodan Nikolić iz Čačka, recenzent i pisac pogovora.

Urednik edicije i izdanja je Predrag Milojevića a recenzent pesnik, esejist, književni kritičar i prevodilac Nebojša Vasović, koji živi i stvara u Kanadi.

„Skrajnut jer ne pripada ni beogradskoj ni novosadskoj književnoj „filijali“, Saša Skalušević Skala je pesnik iz Negotina i urednik možda najsamostalnijeg  književnog časopisa u Srbiji, „Buktinja“. Autor je stihova lišenih bilo kakvih ukrasa i praznoslovlja, po čemu se razlikuje od foliranata kojih Srbija ima za izvoz“, kaže Nebojša Vasović.

Knjiga „Pitanje oblika“ biće predstavljena 23. oktobra na 65. Međunarodnom  Sajmu knjiga u Beogradu na štandu izdavača „Presing“.

„Nadam se da će i Opština Negotin kao i ranijih godina, biti prisutna na Sajmu knjiga, obezbediti prevoz svim zainteresovanima ljubiteljima knjige kao što je to i ranije činila i kao što čini za druge sajmove koji se održavaju. Nakon uvertire i predstavljanja na Sajmu knjiga u Beogradu, ova knjiga biće predstavljena i u našem lepom gradu a onda nastavlja neki svoj dalji put do svojih čitalaca“, kaže Saša Skalušević.