Naslovna Kultura Objavljen 85. broj „Buktinje“

Objavljen 85. broj „Buktinje“

218
0

Veran svojoj programskoj koncepciji Krajinski književni klub iz Negotina objavio je novi, 85. po redu broj časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Buktinja“.

Časopis za književnost, umetnost i kulturu „Buktinja“, koji uređuje i izdaje Krajinski književni klub iz Negotina, zajedno sa svojim uredništvom nastavlja svoju kulturnu, umetničku, odnosno, ponajpre književnu misiju i viziju, svoju produkciju, predstavljanjem savremenog književnog stvaralaštva u nas ali i u regionu srodnih nam jezika i u ovom novom 85. po redu broju.

Tako u rubrici „Raskovnik“, koja je posvećena savremenoj poeziji čitaoci mogu da upoznaju liriku Anđele Milinković, Dejana Bogojevića, Saše D. Lovića, Radojke Plavšić, Spasoja Joksimovića, Jasne Kinđić, Gorana Grubišića, Nataše Bundalo Mikić, Isidora Igića, Zorana Nedeljkovića…

U rubrici posvećenoj prozi, „Zublja“ objavljena je proza Nadije Rebronje, Branislava Solomuna, Gorana Dakića, Stevice Šepre Mihajlov, Eve  Ristić, Predraga Ž. Vajagića, Ružice Vasić, Miloja Dimiresković Negotinskog i Saše Miljkovića, kao i priča nedavno preminulog književnika Davida Albaharija.

Rubrika prevoda „Sveti dim“ donosi prevedenu poeziju: Benžamina Perea, Eduarda Harenca, kao i prozu savremenih pisaca Vladimira Kovaljenka i Kučkara Narkabila, sve u prevodima Dušana Stojkovića, Valentine Novković i Vladimira Kolarića…

„Na kraju samog časopisa, „Sublimacija“, esejistički deo, donosi tekstove, Marine Avramović o esejističkom postupku Jovice Aćina, Ognjena Petrovića o zbirci „Potomkinje“ Radojke Plavšić, Aleksandre Đorđević o „Homo sapiensu posthumanizma“, Maje Belegišanin Ivanović o romanu „Pokeraš“ Tihane Tice, Milice Milenković o knjizi poezije Miroslava Aleksića „Travarev naslednik“. Radenko Kela piše tekst o knjizi „Jagma“ Senahida Nezirovića, Dejan Bogojević o poeziji Snežane Jakovljević Čkojić, a tu je i tekst nedavno preminule Dare Sekulić o poeziji Dragana Šanjević iz zbirke „Plač tišine“, dok na samo kraju Nataša J. Simić u tekstu „Stefanos…otmeno a crno“ ispisuje selektivnu bibliografiju Milana Nenadića“, kaže Saša Skalušević, urednik “Buktinje”.

Na koricama 85. broja „Buktinje“ nalaze se dve fotografije Predraga Buce Trokicića, a u časopisu prvi  put crteži i akvareli naše sugrađanke, inače Nišlijke, Bojane Đorđević.

Časopis “Buktinja”, 85. broj se može naći i čitati na sajtu Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ Negotin, u delu “Digitalna bilioteka”, gde se nalazi digitalizovani svi brojevi časopisa “Buktinja” za čitanje i sa kojom nastavljamo na obostrano zadovoljstvo, uspešnu saradnju”, dodaje Saša Skalušević, urednik “Buktinje”.