Naslovna Društvo Obezbeđeno 3.000 posuda za ambalažni otpad: Novi kontejneri u Negotinu i još...

Obezbeđeno 3.000 posuda za ambalažni otpad: Novi kontejneri u Negotinu i još 15 gradova Srbije  

800
0

Kompanija „Sekopak“, vodeći operater ambalažnog otpada, zajedno sa svojim partnerima i klijentima, u 16 gradova Srbije, među kojima je i Negotin, distribuira posude za primarnu selekciju otpada.

Foto: Sekopak

Ukupna količina ambalaže stavljene na tržište Republike Srbije iznosi 401.000 tona, od čega je 254.000 tona ambalažnog otpada sakupljeno od strane operatera i poslato na reciklažu, navode u kompaniji „Sekopak“, čija su zvona za prikupljanje staklene ambalaže postavljena i u Negotinu.

Kako bi pružio bolje uslove za održivo upravljanje otpadom, „Sekopak“ je zajedno sa svojim partnerima i klijentima, od početka godine distribuirao 1.700 posuda za primarnu selekciju otpada: zvona za staklo, plastične kante, žičane i plastične kontejnere, a do kraja 2024. planiraju instalaciju dodatnih 1.300 posuda.

Svoje posude ova kompanija postavila je u Nišu, Topoli, Pirotu, Valjevu, Kučevu, Somboru, Novom Sadu, Kruševcu, Vlasotincu, Petrovcu na Mlavi i Vranju, a  do kraja godine posude za odvajanje ambalažnog otpada biće postavljene i u Negotinu, Vršcu, Aranđelovcu, Kragujevacu, Ljigu i Varvarinu.

„Tokom ove godine radili smo na unapređenju primarne selekcije kroz postavku infrastrukture za odvajanje ambalažnog otpada širom naše zemlje, kao i edukaciji građana o reciklaži. Kontinuirano pružamo podršku javno komunalnim preduzećima, kako u vidu opreme, tako i kroz stručne savete zaposlenih koji imaju dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti. Svesni svoje uloge kao ključne spone između privrede, sakupljača, reciklera i države, pomažemo svim akterima da bolje razumeju izazove u industriji kako bismo zajednički pronašli najbolja rešenja za unapređenje sistema“, rekla je Violeta Belanović, generalna direktorka „Sekopaka“.

„Sekopak“ sarađuje sa više od 30 javno komunalnih preduzeća, a u planu je i dodatna saradnja postavkom infrastrukture za odlaganje ambalažnog otpada.

Do kraja godine očekuje se postavka novih kontejnera i zvona u još šest gradova Srbije, čime će se nastaviti unapređenje infrastrukture za reciklažu i jačanje ekološke svesti među građanima.