Naslovna Ekonomija Obezbeđena sredstva za zamenu dotrajalog negotinskog toplovoda

Obezbeđena sredstva za zamenu dotrajalog negotinskog toplovoda

302
0

Lokalna samouprava obezbedila je 58 miliona dinara za zamenu dotrajalog toplovoda od Toplane “Borska” do lamela u ulici Srbe Jovanovića, na kojem je zbog havarije u sred sezone bez grejanja ostalo 300 stanova i 10 lokala.

Dugogodišnji problem toplovoda u delu trase od Toplane “Borska” do lamela u ulici Srbe Jovanovića, neulaganja i nespremnost svih nadležnih da ovo pitanje reši, konačno je kulminirao 14.marta praktično opštim ispadanjem sistema, kada je, zbog mogućnosti da havarija bude i znatno veća, te da zbog naglog gubitka velikih količina vode može da strada i sama toplana, “žrtvovano” 300 stanova i 10 lokala.

Iako su stanarima računi za period kada ih nisu grejali smanjeni, a ovih dana im se redovno naplaćuje i fiksni deo za prethodni mesec, niko im, međutim, nije garantovao da će ovaj problem biti i konačno rešen.

Kako tvrdi predsednik opštine Negotin, Vladimir Veličković, niko i nije mogao da ta takvo obećanje, jer osim činjenice da u sistem nije ulagano godinama, da je rabljen i deceniju nakon što mu je istekao rok, toplovod nije u opštinskom vlasništvu, jer primopredaja Toplane i mreže od 2003. nikada zvanično i nije obavljena do kraja.

“Taj toplovod je u vlasništvu IHP Holding Prahova u stečaju. Kao lokalna samouprava ne možemo da opredelimo sredstva ako nemamo vlasništvo nad tim objektom ili podzemnim vodom, u ovom slučaju toplovod. Danas smo od državnog pravobranioca u Zaječaru dobili smo saglasnost na mogućnost da intervenišemo na tom delu, čime smo na neki način rešili taj imovinsko-pravni problem koji smo zatekli”, kaže Vladimir Veličković.

Lokalna samouprava će rebalansom budžeta, usvojenim na sednici Opštinskog veća i pripremljen za ovonedeljnu sednicu Skupštine opštine, za zamenu 1800 metara toplovoda u tom delu grada izdvojiti iz opštinske kase 58 miliona dinara.

Budžet se, međutim, ovim sredstvima ne uvećava, već se radi o preraspodeli pozicija jer je 40,8 miliona iz redova javne rasvete čija će zamena ići uskoro putem javnog partnerstva preusmereno na poziciju za sanaciju i rekonstrukciju toplovoda, kojoj se dodaje i 17,2 miliona iz viška prihoda.

“Javna nabavka će biti raspisana 8 dana po izglasavanju rebalansa i mi očekujemo da radovi počnu već polovinom avgusta. Nema razloga da radovi ne budu završeni do početka nove grejne sezone”, rekao je Veličković.