Naslovna Društvo Obeležena slava lekara

Obeležena slava lekara

419
0

U Zdravstvenom centru u Negotinu obeležena je slava lekara Sveti Vrači. Sečenje slavskog kolača obavljeno je u prisustvu brojnih zdravstvenih radnika i gostiju.

U prostorijama Srpskog lekarskog društva u negotinskom Zdravstvenom centru svečano je obeležena esnafska slava lekara i zdravstvenih radnika.

Uz sasluženje protonamesnika Marjana Kerčulja, arhijerejskog namesnika negotinskog sa sveštenicima protojerejem Vukašinom Simonovićem i jerejima Novakom Bojovićem i Vukom Jovanovićem, osveštani su slavski kolač i žito, u čast zaštitnika lekara, braće Kozme i Damjana.

“Današnje Jevanđelje ima jednu rečenicu koja kaže: “Na dar ste dobili, na dar i dajte”. I zaista time bi većina institucija trebalo da se vlada, a među njima pod broj jedan spadamo i mi i vi. Sveti lekari Kozma i Damjan time su se vladali. Ovo što vi imate dar je Boga i sebe treba da shvatite kao produženu ruku božju. Velika je odgovornost na vama pogotovu u godinama koje su iza nas, gde ste imali velika iskušenja boreći se sa nevidljivim neprijateljem, ali i u godinama pred vama”, rekao je protonamesnik Marjan Kerčulj.

Proslavi slave lekara pored medicinskog i nemedicinskog osoblja, zaposlenih u Domu zdravlja i bolnici, prisustvovale su i brojne zvanice, predstavnici lokalne samouprave, kompanije “Eliksir”, brojnih ustanova, ali i penzionisani zdravstveni radnici.

Domaćinima slave, Odeljenju urologije, prim. dr Živorad Bata Didić, osnivač urologije u Negotinu, poklonio je ikonu Svetih vrača Kozme i Damjana.

„U narodu su ih zvali besrebrenici, jer su besplatno lečili bolesne, ništa ne uzimajući za svoje usluge. To je taj put humanosti koji mi moramo da sledimo. Želeo bih da se zahvalim lekarima i medicinskom osoblju, svojim kolegama koji rade ovaj human, a često i težak posao. Samo dobar čovek, vredan i radan, koji je izlečio mnogo ljudi može da bude dobar predstavnik svoje struke i može da bude dobar lekar“, rekao je dr Ninoslav Dimitrijević, specijalista urologije i načelnik Odeljenja urologije negotinskog Zdravstvenog centra.

Ovogodišnji kolačar, Odeljenje urologije predalo je slavu narednom domaćinu Službi zdravstvene zaštite odraslog stanovništva sa medicinom rada negotinskog Zdravstvenog centra. Slavu je u ime ove službe preuzeo dr Jovica Ilić, načelnik Doma zdravlja.