Naslovna Društvo Obeležena godišnjica pogibije krajinskog junaka Hajduk Veljka Petrovića

Obeležena godišnjica pogibije krajinskog junaka Hajduk Veljka Petrovića

469
0

Na mestu pogibije slavnog hajduka Veljka Petrovića danas su sveštenici Crkvene opštine Negotin održali pomen, a predstavnici lokalne samouprave i Muzeja Krajine položili cveće.

Prošlo je 209 godina otkad je slavni hajduk, braneći svoju Krajinu, izgovorio rečenicu „Glavu dajem Krajinu ne dajem“, koja više od dva veka odzvanja ovim prostorima podsećajući nas na vreme kada je Veljko Petrović hajdukovao protiv Turaka.

Na mestu pogibije i ove godine je održan pomen koji su služili sveštenici Crkvene opštine Negotin u prisustvu Negotinaca i predstavnika lokalne samouprave i kulturnih institucija naše opštine kao i mladi sportisti uspešni košarkaši i odbojkašice našeh grada.

Govoreći o slavnom junaku protonamesnik negotinski Marjan Kerčulj podsetio je na buran i bogat životni put Hajduk Veljka Petrovića koji je do poslednjeg dana branio svoju Krajinu.

„Njegove čuvene reči „Glavu dajem Krajine ne dajem“ jesu možda i vanvremenske. Tada je ta njegova izreka imala značaj za odbranu od najezde Turaka. Mi danas tu izreku takođe koristimo samo što imamo mnogo goreg neprijatelja od Turaka a to je nažalost povećanje mortaliteta, mali natalitet i odlazak i napuštanje ognjišta. Možda i mi treba da se vidimo tom istom Veljkovom rečenicom u tom smsilu da nas bude ovde što više. Jer ako su naši preci mogli da je očuvaju u tadašnjem vremenu puškama, bajonetima i sabljama u borbi krvavi, možemo i mi da se potrudimo, vođeni tom rečenicom,u miru da ovde budemo svoji na svome i ne lutamo po tuđem svetu i ne budemo sluge drugima“, rekao je danas protonamesnik negotinski  Marjan Kerčulj.

Na mesto pogibije slavnog srpskog junaka Prvog srpskog ustanka koji je svojom hrabrošću nadmašio vekove, danas su vence i cveće položili predstavnici lokalne samouprave, Muzeja Krajine koji su i čuvari sećanja na slavnog hajduka, kao i predstavnici rezervnih vojnih starešina.