Naslovna Društvo Obeležena godišnjica oslobođenja Negotina u Prvom svetskom ratu

Obeležena godišnjica oslobođenja Negotina u Prvom svetskom ratu

314
0

Pred spomenikom palim borcima od 1912. do 1918. godine u centralnom gradskom parku, danas je u organizaciji OO SUBNOR Negotin obeležena 105. godišnjica oslobođenja Negotinu u Velikom ratu.

Stradalim Кrajincima 13. puka „Hajduk Veljko“ koji su svoje živote položili u Prvom svetskom ratu, sveštenici Crkvene opštine Negotin održali su pred spomenikom podignutim u centralnom gradskom parku, posvećenom palim borcima od 1912. do 1918. godine, opelo.

Na spomenik su cveće i vence položile delegacije lokalne samouprave, OO SUBNOR-a Negotin, mesnih odbora i OO Rezervnih vojnih starešina.

Obeležavanje 105. godine od oslobođenja Negotina u Velikom ratu bila je prilika da se okupljeni podsete velikih žrtava koje su na branik otadžbine ostavili hrabri Кrajinci, njih 3.695.

„Među gotovo pet hiljada  junaka 13. puka „Hajduk Veljko“ poput čvrstih stožera borili su se i dr Milivoje Petrović, praunuk hrabrog brata Hajduk Veljka Petrovića koji je dopratio vojvodu Radomira Putnika od Prahova  do Кragujevca da preuzme rukovođenje generlaštabom. Čovek koji  je spasio zastavu preplivavši  Savu i tako spasio čast 13. puka. Tu je i junak Branko Vukosavljević veliki borac na kopnu i u vazduhu i prvi ratni komandant ratnog vazduhoplovstva  Kraljevine  Srba, Hrvata I Slovenaca, a ništa manje značajan nije ni Dragiša Stojadinović ratnik s kamerom i puškom. Heroj koji je u odbrani Beograda 1914. godine sam mitraljezom zaustavio austrougarski puk i promenio ishod borbene situacije“, rekao je Dragoljub Ristić,  predsednik OO SUBNOR-a Negotin, ističući značaj obeležavanja ovog značajnog istorijskog   događaja kada su francuske i marokanske jedinice pod vođstvom generala Gambete ušle u Negotin i oslobodile ga.