Naslovna Kultura Obeležena godišnjica negotinskog hrama Roždestva Presvete Bogorodice

Obeležena godišnjica negotinskog hrama Roždestva Presvete Bogorodice

799
0

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio Episkop timočki gospodin Ilarion i prigodnim programom obeležen je jedan od najznačajnijih jubileja Negotina, 220 godina postojanja stare negotinske crkve posvećene Roždestvu Presvete Bogorodice.

U staroj negotinskom hramu, sagrađenom 1803. godine na temeljima crkve brvnare, okupili su se Negotinci da uveličaju praznik posvećen svojoj crkvi koju rado nazivaju i  Hajduk Veljkovom.

Jutarnju liturgiju služio je Episkop timočki gospodin Ilarion koji je u svom obraćanju vernike podsetio na istorijski značaj starog negotinskog hrama.

„Ova svetinja je prošla jedan buran period istorijski a u sebi je sačuvala ono najbitnije  a to je jedinstvo. Da nije  bilo naših predaka koji su se borili za očuvanja ove svetinje, ovog hrama, gde smo mi danas sabrani ne bi bilo ni nas, ni današnje molitve.“

U porti stare crkve, mestu koje spaja vekove, ljude i istorijske događaje, priređen je prigodan program u čast velikog hramovnog jubileja, 220 godina postojanja. Prisutnim gostima, obratio se arhijerejski namesnik negotinski, protonamesnik Marjan Kerčulj.

„Danas proslavljano 220 godina ovog  bisera  koji leži  ispod višedecenijskih lipa. Posmatra nas Gospod iz njega kako se sabiramo u njemu, kako podižemo ruke u molitvi ka njemu i blagodarimo za sve ono što je od njega. Blagodaran sam bogu što ste svi ovde danas sa nama, što sam ja udostojen da budem ovde sa vama i da ovde provodim vreme u bogatom duhovnom kraju, kako je to sinoć na predavanju naglasio prof. dr Uroš Šešum. Hvala vam svima koji se godinama trudite da Negotin bude grad kulture, duhovnosti i prosvećenja.“

U umetničkom programu nastupio je Dečiji crkveni hor kojim diriguje Magdalena Antić, Etno grupa “Marinika” sa dirigentom Danijelom Marković i hor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ sa dirigentom Danilom Perkovićem.