Naslovna Društvo Obeležena 82. godišnjica Krajinskog partizanskog odreda

Obeležena 82. godišnjica Krajinskog partizanskog odreda

683
0

Opštinska organizacija SUBNOR Negotin obeležio je 16. avgust dan kada je 1941. godine formiran Krajinski partizanski odred.

Povodom 82. godišnjice formiranja Krajinskog partizanskog odreda na Spomen biste narodnih heroja Branka Perića, Ljube Nešića, Vere Radosavljević i Stanka Paunovića u parku kod hotela cveće i vence položile su brojne delegacije iz Negotina, predstavnici ovdašnjeg SUBNOR-a, opštine Negotin, rezervnih vojnih starešina, civilnih i vojnih invalida, članovi porodica poginulih ratnika i predstavnici mesnih odbora u Jabukovcu, Bukovču i Vratni.

“Ovakva okupljanja prilika su da sa dužnim pijetetom odamo počast svim poginulim junacima u ratovima za oslobođenje našeg naroda i domovine”, rekao je Dragoljub Ristić, predsednik SUBNOR-a Negotin.

Počast svim poginulima kao i nedavno preminulom najstarijem članu negotinskog SUBNORA-a i učesniku Drugog svetskog rata, Ljubi Rančiću, odali su i predstavnici organizacija SUBNOR-a iz Sremske Mitrovice, Piurota, Bora, Zaječara, Sokobanje, Boljevca i Knjaževca.

Krajinski partizanski odred formiran je na današnji dan pre 82 godine na brdu Alija i tromeđi sela Mokranje, Rogljeva i Rečke. Prvi komandant bio je Branko Perić, a politički komesar Ljubomir Nešić.

“Svi smo mi danas ponosni i zahvalni našim junacima, borcima Krajinskog partizanskog odreda. Njihova dela nas uče da prepoznajemo moralnost, hrabrost i poštenje i da ne dozvolimo da nas zaborav pobedi i da se udaljimo od žrtava podnetih za život koji živimo. Ne dozvolimo da nam se žrtve učine beznačajnim i ne dozvolimo da se našim slobodarstvom i antifašizmom kite oni koji svojim činjenjem to nisu zaslužili”, dodao je Ristić.