Naslovna Društvo Obeležena 81. godišnjica Krajinskog partizanskog odreda

Obeležena 81. godišnjica Krajinskog partizanskog odreda

507
0

Opštinski odbor SUBNOR Negotin obeležio je 16. avgust dan kada je pre 81 godine formiran Krajinski partizanski odred.

Delegacije Saveza udruženja narodnooslobodilačkih ratova Negotin, lokalne samouprave , Rezervnih vojnih starešina, Civilnih invalida rata i Ratnih vojnih invalida opštine Negotin povodom 81. godišnjice formiranja Krajinskog partizanskog odreda položile su vence i cveće na Spomen biste narodnih heroja Branka Perića, Ljube Nešića, Vere Radosavljević i Stanka Paunovića u parku kod hotela.

Počast svim poginulim junacima  u ratovima za oslobođenje našeg naroda i preminulim borcima odali su i predstavnici organizacija SUBNOR-a iz Bora, Majdanpeka, Knjaževca, Boljevca, Sokobanje i Bele Palanke.

Na današnji dan pre 81. godine na Aliji, između Mokranja i Rečke, okupili su se prvi borci iz ovog kraja, njih 19 i oformili Krajinski partizanski odred, izabravši za komandanta Branka Perića, a za komesara Ljubomira Ljubu Nešića.

“Ta borba je imala oscilacije, uspone i padove, ali je bila neuništiva i neprekidno opstajala potpomognuta i štićena od slobodarskog naroda. Ofanzive fašističkog okupatora i zločini četnika nisu mogli da uguše i unište ustanak. Uz velike žrtve partizanski odredi su obnavljani i nastavljali su borbu do kraja rata da bi u njoj izašli kao pobednici. Tako su 15. oktobra 1944. operativne jedinice Narodno oslobodilačke vojske i Crvene armije – Ukrajinskog fronta, pod komandom maršala Torbuhina oslobodili prostor istočne Srbije. Živote za slobodu na ovom prostoru dao je 1.141 borac Devete brigade, kao i 1.266 boraca Crvene armije”, rekao je Dragoljub Ristić, predsednik SUBNOR-a Negotin.