Naslovna Društvo Obeležena 23. godišnjica od početka NATO bombardovanja SRJ

Obeležena 23. godišnjica od početka NATO bombardovanja SRJ

549
0

Opštinska organizacija rezervnih vojnih starešina Negotin obeležila je danas 23. godišnjicu od početka NATO bombardovanja SRJ.

Polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje palim borcima  poginulim u periodu od 1991. do 1999. godine u Negotinu je danas obeležena 23. godišnjica od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Vence i cveće položile su delegacije Opštine Negotin,  Opštinske organizacije rezervnih vojnih starešina, SUBNOR-a i organizacije civilnih i ratnih vojnih invalida.

Prisutni su minutom ćutanja odali počast palim Negotincima, kao i nedavno preminulom predsedniku SUBNOR-a, Dragoljubu Filipoviću.

“Da se ne zaboravi, agresija na SRJ je trajala 78 dana, od 24. marta do 10. juna, s tim što su borbena dejstva na Košarama trajala do 14. juna, da bi se vojska i policija, Kumanovskim sporazumom, povukla sa Kosova a sa njima se dogodio egzotus srpskog naroda sa Kosova. Tokom agresije NATO alijanse Srbija je pretrpela teška oštećenja civilnih, vojnih i policijskih objekata. Poginulo je oko 2.500 civila, 98 deteta, a ranjeno je oko 6.000 ljudi”, podsetio je Aleksandar Jerkan, predsednik Opštinske organizacije rezervnih vojnih starešina u Negotinu.

U bombardovanju SRJ teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

U opštini Negotin je te 1999. godine Instalacija Jugopetrola u Prahovu gađana pet puta sa 52 različita projektila. Tom prilikom ranjen je jedan radnik Instalacije, uništen je sav skladišni prostor nad zemljom, od preko 60.000 kubnih metara, kao i najveći deo infrastrukture.

Bombardovanje SRJ okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a usledilo je povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak medjunarodnih vojnih trupa.

U programu koji je, ovom prilikom, priredila Opštinska organizacija rezervnih vojnih starešina Negotin učestvovale su: Žikica Maksimović i Jela Marjanović, kao i učenice Negotinske gimnazije Nina Ergarac i Marta Mijušković.