Naslovna Događaji Obeležena 210. godišnjica pogibije Hajduk Veljka

Obeležena 210. godišnjica pogibije Hajduk Veljka

1067
0

U organizaciji Muzeja Кrajine danas je obeležena 210. godišnjica od pogibije Hajduk Veljka Petrovića.

U spomen kompleksu na mestu pogibije legendarnog junaka Prvog srpskog ustanka i branioca Negotina, Hajduk Veljka Petrovića, pomen junaku održali su protonamesnik Marjan Kerčulj, arhijerejski namesnik negotinski i protojerej Vukašin Simonović.

Obeležavanju 210. godišnjice pogibije Hajduk Veljka prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, vernici Srpske pravoslavne crkve, a tradicionalno i članovi sportskih klubova koje nose ime ovog junaka, mladi košarkaši i fudbaleri.

“Očuvanje sećanja na junake bojnih polja značajno je zapravo, neophodno – za građenje savremenih nacionalnih identiteta. Izvori za konstituisanje prošlosti nacije nalaze se kako u istorijskim događajima tako i u mitskom nasleđu. Кod Srba su to prvenstveno istaknute ličnosti iz vremena borbe protiv Turaka, viševekovnog neprijatelja. Među njima je Hajduk Veljko jedan od istaknutijih. Veljkova odbrana Кrajine postala je deo osnove na kojoj se gradio srpski nacionalni identitet. Ličnost Hajduk Veljka, protkana hrabrošću, junaštvom i dostojanstvom, prevazilazi teritoriju Кrajine i ulazi u istoriju srpske kulture”, navodi Ivica Trajković, direktor Muzeja Кrajine.

Poznat kao simbol borbe protiv vekovnog neprijatelja, Hajduk Veljko Petrović postao je središnji deo formiranja savremenog nacionalnog identiteta. I danas je istaknuta figura ne samo srpske istorije, već je njegovo nasleđe pronašlo plodno tlo i u umetničkom stvaralaštvu inspirušiću likovne stvaraoce, književnike i kompozitore.

Povodom 210. godišnjice pogibije branioca Negotin, Muzej Krajine je omogućio danas besplatnu posetu Muzeja Hajduk Veljka koji oživljava i čuva nasleđe ovog junaka  kroz bogatu zbirku muzealija.