Naslovna Društvo Obeležena 208. godišnjica pogibije Hajduk Veljka Petrovića

Obeležena 208. godišnjica pogibije Hajduk Veljka Petrovića

428
0

Polaganjem venaca i cveća na mesto gde je 1813. godine poginuo Hajduk Veljko Petrović obeležena je 208. godišnjica pogibije jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka. 

Pomenom koji su služili protonamesnik Marjan Kerčulj,  jerej Marko Jokanović, prvi paroh negotinski i Ranko Jović, protojerej – stavrofor obeležena je 208. godišnjica pogibije legendarnog branioca Negotina, Hajduk Veljka Petrovića, koji je poginuo 1813. godine, po istorijskim tumačenjima, na današnji dan.

Počast junaku Prvog srpskog ustanka odali su sportisti košarkaškog i fudbalskog kluba koji nosi ime branioca Negotina, sa trenerima Dušanom Mandićem, Željkom Sulićem i Bratislavom Ninićem, kulturni poslenici i predstavnici lokalne samouprave.

Venac na spomenik Hajduk Veljku, podignutom 1892. godine na mestu njegove pogibije po nacrtu arhitekte Jovana Ilkića sa bronzanim medaljonom koji je izradio vajar Đoko Jovanović, položili su Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine, Tatjana Bulatović, pomoćnik predsednika opštine i Ljutica Jovanović, član Opštinskog veća.