Naslovna Kultura Obeležena 207. godišnjica pogibije Hajduk Veljka Petrovića

Obeležena 207. godišnjica pogibije Hajduk Veljka Petrovića

698
0

Polaganjem venaca i cveća na mesto gde je 1813. godine poginuo Hajduk Veljko Petrović, kao i na mesto gde je sahranjen, obeležena je 207. godišnjica pogibije jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka.  

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom uslovljenom pandemijom Кovida-19,  obeležavanje ovog značajnog datuma prošlo je bez dece iz sportskih klubova i škola koje nose njegove ime.

„Zanimljivo da na spomeniku stoji datum 18. juli po starom kalendaru. Kasnijim nekim tumačenjima smo došli i do 31. jula što bi odgovaralo novijem kalendaru, ali daljim tumačenjem pojedinih istoričara, kao i Žitija Vuka Karadžića u kojem stoji da je Hajduk Veljko bio živ i početkom avgusta došlo se do 11. avgusta kao najverodostojnijeg datuma Veljkove smrti“, kaže Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Spomenik Hajduk Veljku podignut na mestu pogibije 1892. godine pod zaštitom je države i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Nacrt za spomenik na mestu Veljkove pogibije bio je poveren čuvenom srpskom arhitekti Jovanu Ilkiću, dok je bronzani medaljon sa likom legendarnog junaka izradio čuveni vajar s kraja 19. i početka 20. veka Đoko Jovanović. Spomenik krase i stihovi Ljube Nenadovića i Dragomira Brzaka.

„Sam dolazak na ovo mesto budi u čoveku velike emocije jer je to jedno od svetih mesta Negotina na kojem je Hajduk Veljko dao svoj život braneći ga. Brojni su velikani ovog našeg malog grada, a naša je dužnost da ih budemo dostojni, da poštujemo ono što su činili, da li za našu umetnost, nauku, za slobodu naše države, da ih se sećamo i pominjemo ih“, dodaje Ivica Trajković.

Delegacije Muzeja Krajine koji brine o spomen kompeksu, kao i Muzeju Hajduk Veljka, osnovanom 1997. kao i rukovodstvo lokalne samouprave položile su cveće i na Hajduk Veljkov grob u porti Crkve roždestva presvete Bogorodice, sagrađene 1803.

Na nadgrobnim pločama u crkvi koju narod zove Starom ili Hajduk Veljkovom crkvom uklesani su stihovi pesnika Sime Milutinovića Sarajlije.

„Mi Negotinci smo večno zahvalni Hajduk Veljku koji se hrabro borio protiv Turaka ne libeći da u toj borbi da i svoj život.   Veljkova Кrajina i Negotin prepoznaju se po njegovom junaštvu i naša obaveza je da o tome upoznamo nove naraštaje i pažljivo negujemo uspomenu na hrabrost čuvenog junaka iz Prvog srpskog ustanka“, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Osim ova dva spomen kompleksa Hajduk Veljku su zahvalni Negotinci podigli još jedan spomenik u centru grada.

Hajduk Veljko koji je 19 dana sa oko 3.000 svojih ratnika branio 1813. Negotin bio je inspiracija i vajaru Nebojši Mitriću da ga 1983. ovekoveči na njegovom, u pesmi opevanom, Kušlji.