Naslovna Kultura Obeležena 205. godišnjica pogibije Hajduk Veljka

Obeležena 205. godišnjica pogibije Hajduk Veljka [Foto]

414
0

U spomen kompleksu, na mestu pogibije Hajduk Veljka Petrovića danas je obeležena 205. godišnjica pogibije branioca Negotina i jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka.

Pomen je služio jerej Marko Pajčin

Pomen Hajduk Veljku i njegovim saborcima služio je jerej Marko Pajčin, a pojao je Hor Crkve Sveta Trojica, pod upravom Svetlane Kravčenko.

“Ovo je prilika da se setimo kolika je bila velika njihova samožrtvena ljubav, koliko je bila velika njihova želja za slobodom, ali i kolika je  bila velika svetinja borbe za carstvo Božije”, podsetio je jerej Marko Pajčin.

Vence i cveće na spomenik Hajduk Veljku u ime lokalne samouprave položili su većnici Dragan Radosavljević i Dalibor Ranđelović, a u ime Muzeja Krajine i Istorijskog arhiva Negotina, direktori Ivica Trajković i Nenad Vojinović.

Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine

Trajković je podsetio da je ovaj spomenik, otkriven 1892. godine bio je prvi spomenik u javnom prostoru, a prisutnima je pročitao i govor đeneralštabnog pukovnika Dimitrija Đurića, ministra vojnog, koji je u ime kralja Aleksandra Obrenovića prisustvovao ceremonijalu svečanog otkrivanja spomenika.

“Nema za nas veće i svetije dužnosti, no što je mi danas u ovom času vršimo. Narod, koji poštuje svoje zaslužne ljude, vazda će ih i ubuduće imati. Narod, koji zaboravlja zasluge svojih velikih ljudi, neće ih ubuduće imati, ne zaslužuje ih. Neka je slava vrlim Negotincima, što su pokrenuli i ostvarili misao o današnjoj svečanosti”, rekao je, tog 19.jula 1892. godine ministar vojni Dimitrije Đurić na otkrivanju spomenika Hajduk Veljku.

Govor pukovnika i ministra Đurića u celini objavljen je u časopisu, godišnjaku Istorijskog arhiva Negotina, “Baštinik”, kao svojevrstni prilog proučavanju negotinske spomeničke baštine.

Predstavnici FK „Hajduk Veljko“ sa trenerom Bratislavom Ninićem

Obeležavanju 205. godišnjice pogibije Hajduk Veljka Petrovića prisustvovali su i negotinski sportisti, članovi Fudbalskog i Košarkaškog kluba, koji nosi ime branioca Negotina. Delegaciju negotinskih fudbalera predvodio je trener Bratislav Ninić, a košarkaša pomoćni trener Željko Sulić.

Predstavnici KK „Hajduk Veljko“ sa pomoćnim trenerom Željkom Sulićem