Naslovna Kultura Obeležena 164. godišnjica rođenja Stevana Mokranjca: Januarsko hodočašće u Negotin

Obeležena 164. godišnjica rođenja Stevana Mokranjca: Januarsko hodočašće u Negotin

403
0

Dom kulture “Stevan Mokranjac” prigodnim programom obeležio je 164. godišnjicu rođenja rodonačelnika srpske muzike.

Negotin je ove godine obeležio 9. januar, dan rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca i Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. U smiraj devetog januarskog dana delegacije lokalne samouprave, festivala “Mokranjčevi dani”, negotinskog Doma kulture i drugih na kompozitorev spomenik u dvorištu njegove rodne kuće, položile su cveće. Svečanost je nastavljena u galeriji doma kulture rezanjem slavskog kolača.

„Negotin je jedan čudesan mali grad koji zaista dostojanstveno čuva uspomenu na svoje velike ljude, među njima, verujem najviše, na Stevana Mokranjca. Svi mi koji dolazimo sa raznih strana na ovo hodočašće i povodom Mokranjčevog rođendana i povodom “Mokranjčevih dana” osećamo ogromnu zahvalnost ovdašnjim ljudima koji tako istrajno prave ovaj ambijent, koji je sasvim jedinstven u Srbiji. Ne može ni jedan kompozitor u Srbiji da se pohvali da je na ovaj način čuvan i negovan, ali, verovatno, da ni jedan ne zaslužuje više od Mokranjca ovakvu pažnju“, kaže muzikolog dr Sonja Marinković, selektorka “Mokranjčevih dana”.

U okviru proslave 164. godišnjice rođenja rodonačelnika srpske muzike promovisan je i 21. broj časopisa “Mokranjac” koji izlazi punih 20 godina.

„Ime Stevana Mokranjca, baš kao i njegovo delo jesu besmrtni. Ovo je godišnjica rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca. Negotinci s ponosom to rade već godinama. Ove godine ćemo imati i skroman jubilej od 55 godina neprekidnog trajanja festivala. Što se Mokranjčeve muzike tiče, kako svetovne, tako i duhovne, moram da kažem da je ona odavno iskoračila iz okvira Srbije, eks Jugoslavije i da se pronose svetom. Ove godine ćemo nastojati da Mokranjčevo delo nastaviti da negujemo, da imamo što veći broj horova koji će na stalnom repertoaru imati dela iz njegovog nevelikog, ali izuzetno bogatog i značajnog opusa“, kaže Jovanka Stefanović-Stanojević, direktorka Doma kulture “Stevan Mokranjac”.

I ovaj broj je, istakla je dr Sonja Marinković, koja je sadržaj časopisa predstavila zajedno sa kolegom, muzikolog Stefanom Cvetkovićem, ostao veran svojim programskim načelima da sadržajima koje publikuje ostane na Mokranjčevom i tragu srpske muzike, ali i da neguje festival koji će ove jeseni po 55. put biti priređen u Negotinu.

„Namera nam je da ovogodišnji jubilarni, 55. dani posvećeni našem Mokranjcu, budu još bolje organizovani i  promovisani, kako bi privukli što veći broj umetnikai gostiju iz zemlje i inostranstva. To je zajednički zadatak kako lokalne samouprave, Doma kulture, Programske komisije tako i svih institucija i pojedinaca koji žele i mogu da daju svoj doprinos. Verujem da ćemo uspeti u nameri, da Negotin bude umetnička muzička, festivalska destinacija, koju u Srbiji obavezno treba posetiti“, rekla je Tatjana Panić, članica Opštinskog veća zadužena za kulturu, informisanje i turizam.

Mini koncertom dela poznatih domaćih i svetskih kompozitora predstavio se i Nikola Jelačić, student četvrte godine Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi gitare profesora Aleksandra Hadži-Đorđevića.