Naslovna Kultura Obeležena 163. godišnjica rođenja Stevana Mokranjca

Obeležena 163. godišnjica rođenja Stevana Mokranjca

359
0

Na dan Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, simbolično, kao i uvek 9. januara, Negotin je ozvaničio početak još jedne godine u slavu Stevana Mokranjca.

Još od 2000. kada je svetlost dana ugledao prvi broj časopisa “Mokranjac”, godišnjica obeležavanja rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca ne može da se zamisli bez promocije časopisa koji je i u srpskoj muzičkoj kulturi, ali i u Negotinu i šire, ostavio značajan trag.

Ove godine publikovan je njegov 20. broj sa prilozima koji nastavljaju, koncepcijski i sadržajno, tradiciju ovog časopisa.

“Novi broj stoji koncepcijski u tradiciji. Nismo želeli ništa da menjamo. “Mokranjac” postoji da bi bio jedan dokument o onome što su “Mokranjčevi dani” i to je njegova prva misija, da prati festival, da ostavlja taj pisani trag o umetnosti koja je vremenska, koja nestaje u trenutku kad nastaje i za koju je potrebno da ostanu neki tragovi”,  kaže za NG portal dr Sonja Marinković, urednik časopisa “Mokranjac” i selektor “Mokranjčevih dana”.

Stefan Saviuć i dr Sonja Marinković

Časopis “Mokranjac” u novom broju donosi priloge Saše Božidarevića, Miloša Marinkovića, Jasenke Anđelković-Protić, ali i Stefana Savića, koji je sinoć zajedno sa dr Sonjom Marinković govorio o 20. broju “Mokranjca”, kao i Maje Čolović Vasić, Ane Kotevske, Nova Tomića, Milice Gajić, Borisava Miljkovića, Nikole Zekića i Aleksandre Pavićević.

“Časopis “Mokranjac” ima još jednu misiju, za mene vrlo važnu, koja je u temeljima “Mokranjčevih dana”. Negovanje naučnog interesovanja za Mokranjčevo delo i uopšte za srpsku muziku jeste nešto što postoji od samih početaka, od kada je Stana Đurić Klajn ovde postavljala temelje i nastojimo da to čuvamo, pre svega kroz naučnu tribinu Festivala”, istakla je urednica “Mokranjca”, dr Sonja Marinković.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin

Zajednička misija i Programske komisije festivala, ali i zaposlenih u Domu kulture i Negotina, kao grada u kome se Mokranjac rodio, jeste prvenstveno afirmacija i očuvanje muzičke zaostavštine rodonačelnika srpske muzike.

Goste i učesnike programa pozdravila je Jovanka Stefanović-Stanojević, vršilac dužnosti direktora Doma kulture “Stevan Mokranjac”, a obratio im se i prvi čovek Negotina, Vladimir Veličković.

“Neprocenjivo blago koje je Mokranjac za svog života stvorio predstavlja jedinstvenu i savršenu umetnost. Umetnost koja nas obavezuje da svake godine sa posebnim pijetetom, Festival „Mokranjčevi dani“ organizujemo na najbolji mogući način,  da pozdravimo naše prijatelje koji su vremenom prestali biti gosti i postali sastavni deo muzičke svečanosti ali i da pokušamo da privučemo nove ljude koji će nam se pridružiti u stvaranju novih Mokranjčevih poštovaoca i sledbenika, afirmaciji i očuvanju njegovog stvaralaštva”, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Učenici sa odseka srpsko tradicionalno pevanje i sviranje Muzičke škole “Mokranjac” u Beogradu

U muzičkom delu programa nastupili su učenici sa odseka srpsko tradicionalno pevanje i sviranje Muzičke škole “Mokranjac” u Beogradu, čiji jubilej od 120 godina postojanja obeležavamo ove godine, a čije je osnivanje, između ostalih, inicirao upravo Mokranjac.

Svakog 9. januara u organizaciji Doma kulture “Stevan Mokranjac” godišnjica rođenja rodonačelnika srpske muzike obeležava se i u duhu pravoslavlja, obredom rezanja slavskog kolača, koji je obavio sveštenik arhijerejskog namesništva negotinskog, jerej Marko Pajčin, uz pratnju Hora crkve Svete Trojice pod upravom Svetlane Kravčenko.

Ovogodišnji kolačar bio je mr Milan Radosavljević, urednik likovnog programa Doma kulture, dok će domaćin slave naredne godine biti u ime Udruženja “Gergina” prim. dr  Siniša Čelojević.

Tradicionalno, cveće na Mokranjčev spomenik u dvorištu njegove rodne kuće položili su predstavnici lokalne samouprave, negotinskog Doma kulture, Muzeja Krajine, škola iz Negotina i Kobišnice, koje nose ime slavom ovenčanog Negotinca, hora crkve Svete Trojice, kao i KUD “Stevan Mokranjac” iz Negotina i “Mokranjac” iz Mokranja, krajinskog sela iz koga Mokranjac vodi poreklo.