Naslovna Društvo Obeležena 101. godišnjica rada Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Negotin

Obeležena 101. godišnjica rada Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Negotin

411
0

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Negotin je ove godine zagazila u drugi vek svog postojanja i jedna je od najstarijih u Srbiji.

Kada je 1921. godine u Bukovu na prvoj konferenciji vinogradara i vinskih stručnjaka formirana Prva enološka stanica  i Prva kontrolna laboratorija Kraljevine Jugoslavije, Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Negotin, jasno je bilo da je naš kraj dobio pečat poljoprivrednog a u amanet im je ostavljeno da brinu o zemlji koja daje najslađe jesenje plodove.

Danas, sa ulaskom u drugi vek postojanja Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Negotin sastavni je deo savetodavnog sistema Srbije koju čine 34 službe i pokrivaju celu Srbiju. Na današnjoj svečanosti, koja je okupila predstavnike 31 službe, evocirane su uspomene na početke iz prošlog veka, ali  govorilo se  i o daljim planovima i saradnji.

„Drago mi je što se vidimo zbog ovakvih povoda obeležavanja 101. godišnjice  Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Negotinu. Često obilazimo ovaj region ali i celu Srbiju, iz razloga što je posao koji obavljate veoma važan za našu državu i imate veliku podršku resornog ministarstva. Želim da istaknem i važnost lokalne samouprave, izuzetan je primer saradnje opštine Negotin  i PSSS jer zajednički cilj lokalne samouprave, službe i države  je da poljoprivredni proizvođači budu zadovoljni i mislim da smo na pravom putu da tako bude u potpunosti“, rekao je Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na današnjoj svečanosti.

Gostima iz 31 grada Srbije obratio se i predsednik opštine Negotin koji je predstavnike stručnih službi upoznao sa planovima lokalne samouprave.

„Naša opština već duži niz godina izdvaja značajna sredstva za razvoj poljoprivrede i podršku radu poljoprivrednih udruženja, a u poslednjih par godina  želimo da kroz komasaciju u timočkom delu opštine unapredimo vinogradarstvo i poboljšamo kapacitete. U proces komasacije ulažemo 107 miliona dinara, Republika Srbija 57,5 miliona a lokalna samouprava  više od 49 miliona dinara. Pored komasacije očekuje nas početak prve faze projekta navodnjavanja negotinske nizije“, rekao je Vladimir Veličković, prvi čovek naše opštine.

Bogata istorijskim događajima i ličnostima, naša Krajina, rekao je na današnjoj svečanosti Vladica Gavrilović, direkor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Negotin, prepoznatljiva je po vinima ali i sve većoj želji da nove stasale generacije vinara vrate stari sjaj podrumima.

„Poljoprivredna javnost i agronomi znaju da je Negotinska krajina  „krivac“ što mi danas uopšte u Srbiji i Evropi imamo vinograde. Ovde je suzbijena filoksera  krajem 19. veka. Ono što je malo poznato da je u Negotinu pre 130 godina, istorijski podaci govore 1921.godine, prvi put organizovana konferencija  vinogradarsko-vinskih stručnjaka  na kojoj je doneta odluka  da se u Bukovu osnuje Enološka stanica sa ciljem unapređenja vinogradarstva i podrumarstva  u ovom kraju“, rekao je Vladica Gavrilović, direkor PSSS Negotin.

Među najstarijim gostima na današnjoj svečanoj sednici bila je i Negotinka Vera Radmanović koja je skoro tri decenije svog radnog veka provela u ovoj službi i kojoj je danas uručena zahvalnica za poseban doprinos rada ove službe.

„Zahvaljujući tome što je ovo vinogradarski kraj, što je Manastiru Bukovo imao nekih 100 hektara u vlasništvu i odvojio deo zemljišta da se tu preko zime obučavaju sinovi zemljodelaca i vinogaradara mi danas imamo sve ovo. Tako je počelo pre 100 godina zahvaljujući Manastiru Bukovo“, seća se Vera Radmanović.

Za doprinos u radu i razvoju PSSS Negotin kroz vek postojanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima dodeljene su  zlatne povelje, povelja i zahvalnice.

Povodom ovog značajnog datuma u razvoju poljoprivrednih službi na gradskom trgu je organizovan Etno sajam “Izvorno iz Krajine” na temu “Ruralni etno turizam Srbije” na kojem su na brojnim štandovima izloženi brojni proizvodi iz Srbije.

Etno sajam pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije organizuje Poljoprivredna savetodavne i stručna služba Negotin.