Naslovna Društvo Obeležen vek oslobođenja Negotina u Prvom svetskom ratu

Obeležen vek oslobođenja Negotina u Prvom svetskom ratu

242
0

Nakon liturgije u hramu Svete Trojice, obeležavanje veka oslobođenja Negotina u Prvom svetskom ratu počelo je parastosom postradalima, koji je služio Episkop timočki Ilarion, uz sasluženje sveštenika arhijerejskog namesništva negotinskog i sveštenika Vojske Srbije.

Foto: Muzej Krajine

Na Spomenik oslobodiocima u ratovima od 1912. do 1918. vence su položili predstavnici opštine Negotin, Ministarstva odbrane Republike Srbije i ustanova kulture.

Foto: Muzej Krajine

Ovaj značajni datum, 21. oktobar obeležen je i izložbom „Stogodišnjica oslobođenja Negotina u Velikom ratu“, koju su pripremili Muzej Krajine, Istorijski arhiv Negotin i SUBNOR.

“Mi sa ovakvim obeležavanjima, sa ovakvim aktivnostima podstičemo mladu generaciju i generacije koje tek treba da dođu da pamte ono što su njihovi preci činili da bi oni živeli u slobodi. Ko ne pamti prošlost, neće imati ni budućnost”, kaže Dragoljub Filipović, predsednik opštinske organizacije SUBNOR Negotin.

Foto: Muzej Krajine

U Domu kulture priređena je i svečana akademija, na kojoj su se prisutnima obratili predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković i direktor Istorijskog arhiva Negotin Nenad Vojinović.

Oni su podsetili da je u Prvom svetskom ratu Srbija izgubila jednu trećinu svog stanovništva, a Negotin 3.695 Krajinaca, 86 oficira, 151 podoficira i 3.458 vojnika.

“Ako je istorija učiteljica života moramo izvući pouke iz viševekovnog stradanja našeg naroda. Moramo biti mudri i pobede nizati na drugačijem terenu. Vođeni čašću i hrabrošću naših predaka koje su sastavni deo našeg bića, u 21. veku, okrenuti budućnosti ne smemo dozvoliti da budemo obeshrabreni jer to nije u našem genetskom kodu. Uzdignute glave nastavićemo da nižemo pobede dostojanstveno kao zemlja pametnih ljudi, vrhunskih sportista, spremna za dogovor i nova postignuća”, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Svečanu akademiju povodom stogodišnjice oslobođenja Negotina u Prvom svetskom ratu prigodnim programom uveličali su i učenici Negotinske gimnazije i Umetničke škole „Stevan Mokranjac“.

Foto: Opština Negotin, Vule Marković

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.